HORMONEN

Hormonen

Hormonen en neurotransmitters op een rij

Acetylcholine
Acetylcholine is amper uit te spreken maar dit overdrachtsstofje is een...
Adrenaline
Adrenaline hebben we allemaal wel eens door ons lijf 'horen' gieren....
Aldosteron
Aldosteron is als hormoon een tamelijk onbekende superheld. Aldosteron houdt de...
Calcitonine
De schildklier is verantwoordelijk voor het hormoon calcitonine. Calcitonine...
Cortisol
Cortisol staat net als adrenaline te boek als een stresshormoon. Adrenaline...
DHEA
DHEA is als voorloper de moeder der geslachtshormonen en tegelijkertijd onze...
Dopamine
Dopamine heet een gelukshormoon maar het is een kwetsbare neurotransmitter, met...
Endorfine
Endorfine is onze natuurlijke pijnstiller. Endorfine -een neurotransmitter die...
FSH + LH
FSH is een afkorting van het follikelstimulerend hormoon dat wordt afgegeven...
GABA
De volledige naam van GABA is gamma-aminoboterzuur. GABA wordt in de hersenen...
Ghreline
Diëten is niet altijd puur een kwestie van wilskracht. Zonder motivatie kom...
Glucagon
Glucagon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier (pancreas), net...
Groeihormoon
Bij kinderen is het groeihormoon (GH) essentieel voor de groei van de botten....
Histamine
Voor wie last heeft van hooikoorts, is histamine geen onbekend fenomeen....
Insuline
Insuline is een spruit van de alvleesklier. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose...
Leptine
Tijdens je slaap is het hormoon leptine aan het werk. Leptine, voornamelijk...
Melatonine
Melatonine wordt voor het gemak vaak als slaaphormoon geduid. Die titel is...
Noradrenaline
Noradrenaline wordt als hormoon geproduceerd in het bijniermerg en als...
Oestriol
Oestriol (E3) ofwel estriol is een hormoon dat uitsluitend vrouwen van nature...
Oestradiol
Naast oestriol kennen we nog twee belangrijke oestrogenen (verzamelnaam voor...
Prolactine
Prolactine is het hormoon dat onder normale omstandigheden vrouwen na de...
PTH
Parathormoon (PTH) is een hormoon dat in de vier bijschildklieren uit maar...
Progesteron
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat samen met oestrogeen de...
Serotonine
Serotonine is eigenlijk je natuurlijke antidepressivum. Serotonine, door velen...
Testosteron
Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat nogal eens in verband wordt...
TSH, T3 + T4
De schildklier is een ultraklein orgaan in de hals met een megagrote impact. De...
Vitamine D
Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat...

Alles bepalende rol

Bij hormonen denken we gelijk aan geslachtshormonen. Maar we hebben in ons lichaam nog zoveel meer hormonen die van alles voor ons regelen. Hormonen, alsmede neurotransmitters, zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Hormonen zijn simpel gezegd stofjes die de endocriene klieren in je lichaam produceren en via de bloedbaan afreizen naar weefsels en organen om deze te helpen hun werk te doen. Neurotransmitters, voortkomend uit aminozuren, seinen vanaf je hersenen via de zenuwen signalen naar spieren en zintuigen. Hormonen en neurotransmitters (breinhormonen in de volksmond) zijn in feite jouw body heroes, zij bepalen in welke flow jij je begeeft. Een tekort leidt tot een gebrekkige communicatie en een gebrekkige communicatie leidt tot moodswings, fysiek ongemak en zelfs tot ziektes. Wat welk hormoon en neurotransmitter precies doet of in elk geval hoort te doen, proberen we op deze pagina in alfabetische volgorde zo beknopt mogelijk voor je weer te geven. Geïnteresseerd in de complete informatie? Download ons gratis e-book, of als je echt het naadje van de kous wilt weten, volg een lezing, training of opleiding bij Hormoon Community Nederland.


We zijn geboren voor geluk!

Er is een grote rol weggelegd voor ons endorfinesysteem. We hebben veel feel good stofjes in ons in systeem zitten. Onze activiteiten slapen, waken, denken, onthouden, waarnemen, spreken, voelen, bewegen, seksen en handelen: alles heeft te maken met deze feel good stofjes.

Het endorfinesysteem is betrokken bij heel veel processen in het lichaam. Het is een soort handrem voor ons lichaam. De rem, ons endorfinesysteem, zorgt ervoor dat we gelukkig zijn en blijven. Het is een zelfherstellend systeem dat stress, ziekten en trauma’s geneest. In onze westerse welvaartsmaatschappij (een stressvolle omgeving, gebrek aan beweging, fastfood en veel suiker) komt ons endorfinesysteem behoorlijk onder druk te staan. Een slecht werkend endorfinesysteem is vaak de oorzaak van verschillende lichamelijk en psychische klachten.

Dit betekent dat indien het niet goed meer werkt, wij daar de tijd en aandacht aan moeten geven om het weer te laten herstellen. 

Er kan sprake zijn van aangeboren gevoeligheid en van omgevingsfactoren.


Hormonale disbalans

Alles draait om hormonen. Je humeur, je energieniveau, je spijsvertering, je gewicht, je libido, het tempo van het verouderingsproces, de kans op rotziektes als diabetes, alles. Als je hormonen in balans zijn, zit je in een lekkere flow. Maar wat als dat evenwicht is ontwricht? Dan zakt de moed je weleens in de schoenen, sterker, dan verandert je leven langzaam in een nachtmerrie. Wie of wat schuilt er achter die 'monsters' die ons hormoonhuishouding dusdanig in de war schoppen dat het leven ons niet meer toelacht. Nog belangrijker: hoe maak je dat die griezelige hormoonverstoorders geen schijn van kans hebben, of als ze al hebben toegeslagen, zo snel mogelijk worden uitgeroeid of vermeden zodat je 's avonds goed slaapt en overdag je dromen kunt waarmaken. We geven je een korte opsomming van de belangrijkste veroorzakers van het hormonale kwaad. Tijdens de lezingen en trainingen van HCN gaan we dieper op deze materie in en vertellen je hoe je je daartegen kunt wapenen.


Weer terug naar een natuurlijk ritme

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, bij het gebrek aan (ochtend) licht verstoor je het circadiaan ritme. Het circadiaans ritme is het ritme van de natuur en tegelijkertijd ons oerritme. Dat oerritme hebben we door onze leefstijl alleen zodanig opgerekt dat het inmiddels verwijderd is van het circadiaans ritme. Als je leefstijl niet synchroon loopt met je natuurlijke bioritme, wat bij velen het geval is, functioneert je lichaam niet meer optimaal en krijg je allerlei klachten waaronder een verstoorde hormoonhuishouding.

Op verschillende tijden van de dag, is je lichaam ingesteld op verschillende soorten activiteiten. We luisteren zelden meer naar ons lichaam. We werken, eten, trainen, socializen en slapen tegenwoordig wanneer de agenda het toelaat waardoor we losgekoppeld raken van ons natuurlijke bioritme. Het gevolg? Een trage stofwisseling. te veel cortisol, insulineresistentie, altijd honger, nooit meer in topvorm en een bizar lange hersteltijd na een work-out. Begrijp je nu waarom atleten en sterspelers op tijd naar bed gaan?

Het ritme van de natuur

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young kregen de Nobelprijs voor fysiologie van geneeskunde in 2017 voor hun ontdekkingen over de interne klokken en biologische ritmes die de meeste levende wezens besturen, inclusief de mens.

Al miljoenen jaren is de natuur vooral gericht op óverleven. Niet zozeer van het individu, maar vooral van het ‘soort’. Helaas houden de meeste mensen er geen rekening mee dat ze een element zijn van die overlevingscyclus. Zo is er wetenschappelijk bewijs dat de genen, tot doel hebbend elke cel in ons lichaam te controleren, in 30.000 jaar nauwelijks zijn veranderd. En hoewel wij de laatste eeuw proberen ons levensritme naar eigen hand te zetten, kunnen we er niet onderuit, dat we rekening moeten houden met de levenscyclus van onze verre voorouders. De laatste 150 jaar zijn onze hersenen en ons lichaam aan verwarring onderhevig door, de vooruitgang van de technologie en de landbouw. Deze vooruitgang heeft gevolgen voor het menselijk hormonale systeem.

In één van onze webinars of online cursussen leggen we je uit hoe het circadiaans ritme werkt en welke effecten het heeft op jouw hormonale disbalans. We bespreken tools om in jouw dagelijks leven toe te passen en je direct de baas wordt over jouw hormonen.