Ontmoet gelijk gestemden

Dopamine

Dopamine heet een gelukshormoon maar het is een kwetsbare neurotransmitter, met dank aan het aminozuur phenylalanine. Ons brein stoot dopamine niet doorlopend af, dit wonderstofje wordt aangewakkerd bij bepaalde handelingen: na een stevige pot voetbal of tennis of na stomende seks bijvoorbeeld. Dopamine beloont deze inspanning met een intens tevreden gevoel. Weleens het gevoel dat je leven in een waas aan je voorbijtrekt? Grote kans dat je voorraad dopamine dreigt op te raken. Die voorraad is overigens ook aan te vullen met rustige(re) activiteiten als  yoga, meditatie, het lezen van een goed boek in bad, een wandeling bij zonsopgang in het bos, zolang je je maar onttrekt aan stress en sleur.  

Dopamine is het smeermiddel in je brein. Maar een overkill aan dopamine werkt op den duur angst, verslaving en hyperactiviteit in de hand. Door te veel dopamine neemt zelfs de kans op psychoses en schizofrenie toe. Door een te laag dopaminelevel mis je ambitie en motivatie je leven naar een hoger plan te tillen en wordt bovendien de aansturing van de spieren bemoeilijkt, wat kan leiden tot spierstijfheid, trage bewegingen en bevende ledematen, symptomen die voorkomen bij de ziekte van Parkinson.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.