Ontmoet gelijk gestemden

Vitamine D

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam en daarmee voor sterke botten en tanden, stevige spieren en voldoende afweer. Het hormoon is aanwezig in bepaalde (dierlijke) voeding als boter, eieren en vette vis en in voedingssupplementen. Het grootste deel van het vitamine D-gehalte in het lichaam maak je echter zelf aan, via de huid, met behulp van de zon. Dat vitamine D bij veel processen in je lichaam betrokken is, komt doordat dit hormoon samen met melatonine je biologische klok bepaalt.

De bekendste klachten als gevolg van een chronisch tekort aan vitamine D zijn osteoporose, spierkrampen, gaatjes in je gebit, bloedend tandvlees en winterdepressies. Een tijdelijk tekort aan vitamine D triggert draaiduizeligheid. Een ticket to the tropics in de winter geldt als een legtieme reden om je vitamine D-status te verhogen. Ben je niet in die gelegenheid, zorg er dan ten minste voor dat je elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk buiten bent.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.