STUDIe HORMOONTHERAPIE - HBO-niveau

WIL JE ANDERE GRAAG ONDERSTEUNEN BIJ HORMONALE KLACHTEN?

mis je net dat stukje diepgaande kennis?

Unieke leraren

Artsen en specialisten

OVERAL TE VOLGEN

Lessen onbeperkt terug te zien

UITGEBREID aanbod

Volledige ondersteuning

Hoogst gekwalificeerde opleiding in hormoonwetenschap van Nederland en België.

Overal en op elk gewenst tijdstip te volgen.

De opleiding Hormonen

volledig onderwezen door artsen en specialisten.
Deskundigen voorspellen dat de vraag naar professionals met kennis over het hormonale systeem en het kunnen behandelen van hormonale klachten toeneemt.

Dit is een opwindend vooruitzicht voor iedereen die zijn carrière in de gezondheidszorg wil starten of naar een hoger niveau wil tillen.

Leraar Colette Möhlmann-Zwinkels, complementair therapeut

Haar ervaring over de opleiding Hormoontherapie.

WORD JIJ specialist IN HET BEHANDELEN VAN HORMONAAL GERELATEERDE GEZONDHEIDSKLACHTEN?

Voor wie is de opleiding geschikt?

 • De opleiding Hormoontherapie richt zich op (Para)Medici, therapeuten in de Functionele geneeskunde en professionals in de (preventieve) gezondheidszorg.

 • Sportcoaches, Lifestylecoaches en Personal trainers;

 • Voedingsdeskundigen, gewichtsconsulenten en diëtisten;

 • Overgangsconsulenten, artsen, huisartspraktijk-ondersteuners, verpleegkundigen;


Wat kan ik met de opleiding?

Of je nu gaat voor een succesvolle praktijk, een carrière binnen het bedrijfsleven of uitbreiding van je kennis binnen je huidige baan in de gezondheidszorg.


DE JUISTE KENNIS OVER HORMONEN IS VANDAAG DE DAG ONMISBAAR!

Na deze opleiding ben je in staat vrouwen en mannen therapeutisch te helpen bij hormonaal gerelateerde gezondheidsklachten of advies te geven in preventie.

In je eigen praktijk, binnen de gezondheidszorg of bedrijfsleven.

DESKUNDIGE begeleiding, Verbondenheid, persoonlijke interacties, contact met collega's, structuur en grotere kans op slagen!

Hormonen

Uniek leraren aanbod

Je leert zekerheid op te bouwen door deskundige begeleiding en persoonlijk je vragen te kunnen stellen aan wetenschappers artsen en specialisten tijdens de maandelijkse Q&A's.

Vertaalslag naar de praktijk

In de Webinars leer je via ons unieke Theorema, casusbesprekingen en examentrainingen  je opgedane kennis toe te passen in de praktijk.


Inzichtelijk en zekerheid

Door te werken volgens een rooster gericht op de eindkwalificaties, vergroot het de kans dat studenten met succes de gewenste eindkwalificaties behalen.


Online community

Door middel van interactieve functies zoals discussieforums, groepschats en evenementenkalenders, bevordert de online community de betrokkenheid van studenten. 

Bekijk het rooster van de eerstvolgende startdatum op

28 september 2024.

 Bekijk het rooster


Hormoon Community Nederland is voorzien van de best geselecteerde leraren met ieder hun eigen expertise. Zij staan in Nederland bekent om hun specialisatie en enthousiasme in hun werk. Met veel kennis en ervaring vanuit hun eigen reguliere en complementaire uitvoerende vakgebied is hun kennisoverdracht dus direct toepasbaar voor in de praktijk. Alles onderbouwd met de laatste (wetenschappelijke) onderzoeken!

ontmoet onze docenten

Remko Kuipers

Remko Kuipers is gezondheidscoach, cardioloog in het OLVG in Amsterdam en onderzoeker.

Na bijna tien jaar onderzoek promoveerde hij in 2012 als eerste ter wereld in de evolutionaire geneeskunde op het onderwerp oerdieet.

Gedurende zijn onderzoek leefde hij tussen de primitieve jagers-verzamelaars 

in de binnenlanden

van Oost-Afrika.

Het oerdieet is een levenswijze die zich in een notendop laat omschrijven als 'eet zoals onze voorvaderen'. Een frituurpan, die hadden ze niet in het stenen tijdperk.

remkokuipers.com

Anne-Mieke Omtzigt

Niemand wordt bij Anne-Mieke Omtzigt, directeur van Vrouw&Klinieken in Lelystad, naar huis gestuurd met de mededeling dat ‘het tussen de oren zit’. Zij graaft net zolang door totdat ze de oorzaak of de oorzaken van bepaalde klachten heeft gevonden en daarbij kijkt ze verder dan haar gynaecologenneus lang is. Klachten worden in haar opinie te weinig in samenhang bekeken. Ze predikt voor functionele geneeskunde ofwel voor een integrale aanpak en ze neemt daarvoor de tijd die nodig is.

vrouwenklinieken.nl

Marijke Gordijn

Dr. Marijke Gordijn is directeur van Chrono@Work en werkt als gastmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gordijn houdt zich bezig met de invloed van ons dag- en nachtritme op onze psychische en fysieke gezondheid. In haar onderzoek bekijkt ze op welke manieren voeding, slaap en licht ons welzijn kunnen bevorderen. Essentieel daarvoor is dat mensen zowel rekening houden met het tijdstip van de dag als luisteren naar hun persoonlijke biologische klok.

Om haar kennis over het dag- en nachtritme van de mens door te voeren in de maatschappij richtte Gordijn in 2012 Chrono@Work op. Dit bedrijf heeft als doel om te helpen voorkomen dat mensen in de huidige maatschappij te maken krijgen met een verstoord 24-uursritme. Middels trainingen, advies, onderzoek en innovaties ondersteunt dit bedrijf werkgevers, onderzoekers en professionals in de zorg. chrono@work.nl

Kim Bell

Natuurgeneeskundig therapeut/herborist Kim Bell weet als geen ander hoe waardevol kruiden kunnen zijn in het aanpakken van grote en kleine ongemakken. Kruiden vallen echter niet in de categorie 'baat het niet, schaadt het niet '. Veel kruiden hebben immers een sterke werking. Hoogwaardige én veilige kruiden-preparaten, ofwel fytotherapeutica, laat Kim Bell bereiden door De Natuurapotheek. Het doorgeven van de oeroude kennis over heilzame kruiden ziet ze als haar belangrijkste missie en dat doet ze dan ook met verve.

deaardvrouw.nl

Jaap Jacobs

Jaap Jacobs haalt zijn inspiratie en diepste inzichten uit de evolutie. Vanuit zijn natuurpraktijk in De Groene Passage in Rotterdam combineert de evolutionair arts en schildklierspecialist reguliere geneeskunde -als klassiek geschoolde arts was hij decennialang actief als huisarts- met oosterse en westerse geneeswijzen als acupunctuur, triggerpointtherapie en myofascial release. Mensen op een menselijke maat het leven te laten vieren, dat is zijn belangrijkste missie.

natuurpraktijk-jacobs.nl

Colette Zwinkels

Uit eigen ervaring weet Colette Zwinkels uit het Brabantse Terheijden dat onbehandelbare klachten wel degelijk zijn te verbeteren of zelfs zijn te genezen. Als ex-operatiezuster weet zij bloeduitslagen moeiteloos te interpreteren. Je kunt door haar een nutri-gene DNA-test laten afnemen. Uit deze persoonlijke blauwdruk blijkt onder meer hoe jouw lichaam gifstoffen afbreekt, of je ontstekingsgevoelig bent en wat voor jou het beste werkt om af te vallen.

sanapraktijk.nl

Erik van Beuningen

Alles wat met menselijk gedrag te maken heeft, heeft de interesse van 

biologisch psycholoog Erik van Beuningen. Sinds 2013 geeft hij vanuit

Neurotherapie 

Centrum Hilversum neurofeedbacktrainingen ofwel

EEG-biofeedback, 

fitnesstrainingen voor je brein in jip-en-janneketaal, aan hen die kampen met  ADHD/ADD, migraine, slaap- en angststoornissen, stoornissen in het autistische spectrum, epilepsie, concentratieproblemen, een whiplash of hersenletsel.

neurotherapie.nl

Dorte Kramers

Dorte is gepassioneerd over voeding, nutriënten en hun relatie tot ons welzijn. Maar zij houd ook erg van koken en haar man is een Italiaan, dus zij vindt dat het niet alleen gezond maar vooral ook lekker moet zijn.

Zij heft een eigen praktijk. De praktijk is gedurende enkele dagen per week open voor consult.

Daarnaast werkt zij onder meer als docent bij verschillende opleidingscentra, en met heel veel plezier een aantal dagen per week als arts- en therapeutondersteuning bij Biovis MVZ GmbH, een Duits laboratorium. Een prachtige organisatie waar kennis en kwaliteit op de voorgrond staan.

Leraar Kim Bell, natuurgeneeskundige

Haar ervaring over de opleiding Hormoontherapie.

Extra aanbod binnen de opleiding Hormoontherapie

Een compleet 15 delige video serie over Voeding en Hormonen met Rinke Dijkinga. Hormoon Community Nederland heeft een serie filmpjes gemaakt speciaal voor de digitaal studerende student.

Het is een prachtig resultaat geworden en we hopen dat jij als student hiermee iedereen kan aanzetten tot een betere hormoonhuishouding en  gezonde levensstijl. 

TOCH NOG WAT VRAGEN? 

WIJ BELLEN JE GRAAG VRIJBLIJVEND TERUG.

INHOUD OPLEIDING

Modules

Hormonen

Algemene begrippen

Deze les heeft zich gericht op de basisprincipes van hormonen en hormonale assen, en laat de studenten voorzien van voldoende kennis over de communicatie van het hormoonstelsel. Het belangrijkste communicatie systeem van het menselijk lichaam.


Zwangerschapsbiologie

Kritische periode

Deze les leert je de invloed van de Pre en Postnatale Programmering (P.P.P.) en de langetermijneffecten ervan op hormonale programmering, gezondheid en gedrag.  De P.P.P. kan omschreven worden als een permanent of lange termijn verandering in structuur of functie van een organisme.

mismatch

Evolutiebiologie

Deze lessen maken je bewust van de complexe interacties tussen evolutie, omgeving en gezondheid. Het begrijpen van onze evolutionaire achtergrond helpt ons om de uitdagingen en risico’s van onze moderne levensstijl beter te begrijpen en mogelijke interventies te overwegen om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.

Geluk

Vrouwelijke hormonen

Deze les geeft inzicht in de complexiteit en de invloed van vrouwelijke hormonen op de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Het begrijpen van deze hormonale processen is essentieel voor het bevorderen van een gezonde hormonale balans gedurende de verschillende levensfasen van een vrouw.

Modules

neurotransmitters

neurotransmitters

Een goed begrip van de embryonale ontwikkeling van de hersenen, de functie van glia-cellen, de invloed van zintuigen, de werking van motoriek en de aanmaak en werking van neurotransmitters helpt ons de complexe processen te begrijpen die plaatsvinden in ons brein en zenuwstelsel. Het biedt inzicht in hoe we waarnemen, bewegen en reageren op de wereld om ons heen, en hoe verstoringen in deze processen kunnen leiden tot neurologische en hormonaal gerelateerde aandoeningen.

Hormonen videoserie

Voeding en hormonen

Je leert in 15 afleveringen uit een documentaire serie met Rineke Dijkinga, hoe een gezond voedingspatroon bijdraagt aan en evenwichtige hormoonproductie en een goede gezondheid. Hoe bij Darmproblemen, Overgewicht, Stress en bij schildklierproblemen het van belang is om voedingsstoffen te benadrukken die nodig zijn voor een goede aanmaak van Hormonen en neurotransmitters.


hormonen

Darmen en hormonen

In deze les leer je over de invloed van Het microbioom, ook wel bekend als de verzameling micro-organismen die in ons lichaam leven, een cruciale rol speelt in de aanmaak en regulatie van hormonen. In deze les hebben we onderzocht hoe het microbioom invloed kan hebben op hormoonbalans, ziektebeelden en voedingspatronen.

hormonen

Spijsvertering

Je leert hoe een gezonde spijsvertering bijdraagt aan een evenwichtige hormoonproductie en een goede gezondheid. Hoe een optimale spijsvertering de opname van voedingsstoffen bevordert en helpt bij het voorkomen van voedingstekorten die hormonale disbalans kunnen veroorzaken. Een slechte spijsvertering kan daarentegen leiden tot problemen zoals spijsverteringsstoornissen, voedselintoleranties en ontstekingsreacties, die de hormoonproductie kunnen beïnvloeden.

Modules

hormonen

Insuline resistentie

Een goed begrip van insulineresistentie, hormoonproductie en de rol van insuline en glucagon biedt waardevolle inzichten in het beheersen van bloedsuikerregulatie en het bevorderen van een gezonde stofwisseling. Het is belangrijk om deze kennis op te doen om een passend behandelplan op te stellen en een gezonde levensstijl te bevorderen.

hormonen

schildklier

Schildklierproblemen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en dit heeft te maken met verschillende factoren, welke worden besproken in deze les.

Vaak lopen mensen al jarenlang rond met onbegrepen vage klachten, welke gerelateerd zijn aan schildklierproblemen, in deze les leer je deze klachten te herkennen en waar nodig blijkt een cliënt door te verwijzen naar een specialist binnen de organisatie van de VGNS.

Je leert tevens waar je van meerwaarde kan zijn op het gebied van training, voeding en lifestyle.

hormonen

Endorfinesysteem

Je ontdekt de wetenschap die zorgt dat je efficiënter bent in het behandelen van persoonlijke klachten met het toedienen van lifestyle interventies m.b.t. angsten, stress, verslavingen, depressie, slaapproblemen, vermoeidheid, burn-out, overgewicht en een verzwakt immuunsysteem. Je creëert een ander gezichtspunt op gezondheid en ziekte. 

Opleidinghormonen

Circadiane ritme

Je leert over de invloed van het circadiane ritme op verschillende lichaamsfuncties, zoals afgifte van bepaalde hormonen, hartslag, slaappatroon, behoefte aan eten en drinken en gevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen. Wordt het individu afgeschermd van bepaalde omgevingsfactoren, dan blijven de circadiaan verlopende processen volgens hun eigen innerlijke ritme doorlopen. Onder invloed van omgevingsinvloeden, zoals zonlicht en getijden, klimaat of sociale omgeving, worden de circadiane invloeden afgezwakt en wordt het gedrag van het individu meer bepaald door die omgevingsfactoren.

Modules

HS Therapie

Je leert dat het belangrijk is dat suppletie van vitamines en mineralen individueel moet worden afgestemd op de specifieke behoeften van een persoon. En het advies van de juiste dosering en combinatie van supplementen aan te bevelen op basis van je individuele situatie van een cliënt.

fytotherapie

Fytotherapie

Fytotherapie kan worden toegepast bij veel hormoon-gerelateerde klachten, waaronder bij menopauzale symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen, kunnen bepaalde kruiden worden gebruikt. Bij PMS (premenstrueel syndroom), PCOS (polycysteus ovariumsyndroom), Schildklierproblemen, , Stress en Insulineresistentie.

Je leert welke soort kruiden je kunt inzetten bij een behandelplan en ook dat fytotherapie complex is en dat de toepassing ervan afhankelijk is van de specifieke situatie van de persoon. Je leert ook hoe Fytotherapie interacties kan hebben met medicijnen.

hormonen

Anamnese

De anamnese moet niet alleen informatie verschaffen over ziekte en gezondheid, maar ook over de patiënt als persoon, zijn emoties en sociale omstandigheden.

Je leert meer verdiepend in te gaan op andere klachten of aandoeningen die mogelijk van belang zijn in relatie met hormonale klachten waar patiënt voor komt. Je creëert d.m.v. vraagstelling uit de pre- en postnatale programmering inzicht hoe de cliënt hormonaal is geprogrammeerd en hoe te coachen.

opleiding

uitlezen testen

Je leert over de kennis en de invloed van het afnemen van bloed- speeksel en urinetesten en zal je meer inzicht hebben over parameters getoond op uitslagen van testen en dit te kunnen uitleggen en onderbouwen aan de cliënt.

Video Aspect Ratio: 9:4

WORDT HORMOONDESKUNDIGE EN KIES VOOR DE MEEST UITGEBREIDE SPECIALISATIE OPLEIDING IN HORMOONWETENSCHAPPEN.

I-Phone

Wat krijg ik binnen de digitale opleiding hormoontherapie?

 • Uniek lerarenaanbod aan artsen en specialisten
 • 15 Videolessen met 6 uur lesstof onbeperkt te bekijken
 • 15 persoonlijke contactmomenten met leraren uit de video's voor vraag en antwoord
 • Online zelftoetsing van alle lesdagen en studiebegeleiding
 • 5 Webinars met vertaalslag praktijk
 • 3 Examentrainingen
 • Diploma Hormoontherapeut 45 ECTS
 • Online platform voor persoonlijke contactmomenten
 • Meer individuele aandacht (Maximaal 30 personen per groep)
 • Online workshop met Rineke Dijkinga: Voeding en Hormonen
 • 6 video's kick-as code van business coach Veronique Prins
 • Na het examen nog 1 jaar toegang tot de lesstof!


INVESTERING € 3750 (betaling in termijnen mogelijk)

Cijfers CBS

Bekijk de video, deze geeft inzicht hoe hard jouw hulp nodig is.

wij zijn trots op onze resultaten

ERVARING IN KENNISOVERDRACHT

MEER DAN 10 Jaar

SUCCESVOLLE THERAPEUTEN

700+ TEVREDEN afgestudeerd

mensen direct geholpen

ontelbare klachten verbeterd

en staan nog steeds in verbinding

Yvette de Lint

Othomoleculair therapeut

"Een mooie opleiding en wat een fijne docenten!"

Het is voor haar van groot belang dat alle kennis die ze tijdens een opleiding opdoet, direct kan worden toegepast in haar snelgroeiende praktijk. 

testimonial

Hormoontherapeut

Linda Seijkens

Afgestudeerd student, Natuurgeneeskundig therapeut & ACT-coach


ik heb in een korte tijd enorm waardevolle en vernieuwende inzichten opgedaan waarmee ik mensen begeleid naar een langdurig gezond leven.

Hormoontherapeut

Inge Nammesma, Afgestudeerd student, Praktijkondersteuner huisartsenzorg, orthomoleculair voedingsdeskundige.

Een hele fijne opleiding om te volgen. Duidelijk opgebouwd, hele goede docenten, voldoende tijd en mogelijkheid om je vragen te stellen. De lessen konden mij persoonlijk niet lang genoeg duren, zo interessant!

Hormonen

Irene Vromans, Afgestudeerd student, orthomoleculair therapeut, hormoon- en darmtherapeut en ketogeen professional.

De opleiding zal je inspireren en vernieuwende inzichten geven.  Ik volg nog steeds de bijscholingen, erg vernieuwend.

Hormonen

Kimiko Kleiman, is gepromoveerd fertiliteitsarts en met meer dan 15 jaar ervaring in de reguliere zorg heeft ze al duizenden koppels begeleid bij hun kinderwens.
Daarnaast is ze hormoontherapeut, waardoor haar blik zich uitbreidt tot buiten de standaard vruchtbaarheidsbehandelingen.

Deze opleiding heeft me ook geleerd anders naar ziekte en hormoonverstoringen te kijken dan ik gewend was. Nu kijk ik nog meer vanuit de patiënt (of klant, zoals ik het liever noem) zelf. Vanuit haar (of zijn) leven en alles wat daar in mee speelt.

rooster

Hormoontherapie

Rooster start 20 april 2024


Videoplaatsingen:

28 september, 26 oktober, 23 November, 28 december, 25 januari 2025, 22 februari, 22 maart, 26 april, 24 mei, 21 juni, 30. augustus, 28 september, 25 oktober, 22 November;Q&A’s
Dinsdagavond 19.30 uur
22 oktober, 19 November, 17 december, 21 januari 2025, 18 februari, 11 maart, 8 April, 20 Mei, 17 juni, 15 juli, 23 september, 21 oktober, 18 November; 16 December;
Webinars
Zaterdag 10:00 – 13:00 uur
28 september Introductie en kennismaking;

28 september, 1 maart 2025, 24 mei, 27 september, 10 januari 2026;
Examentrainingen
Dinsdagavond 19.00-22.00 uur
13 Januari, 20 Januari, 27 januari 2026;
Digitaal examen
Zaterdag 09.30-13.00 uur
31 januari 2026Ja, ik schrijf me in!

Try to persuade your visitor to download your E-book! Maybe you can make a list of the benefits or just write something about the awesome content that's inside!

accreditaties

MBOG

1337 SBU: 880 medisch en 457 orthomoleculair

beroepsvereniging orthomoleculaire therapeuten 

BLCN

150 PE

Beroepsvereniging leefstijlcoaches Nederland 

NVDA

150 PE

Nederlandse vereniging dokters assistenten

Optima Farma

Beroepsvereniging Apothekers assistenten

Some person - Company BV

overtuigd? alvast bedankt voor je deelname.