affiliatie

Hoe werkt jouw biologische klok?


Wanneer je weet hoe jouw klok werkt, kun je dit in je dagelijks leven gebruiken om gezond te zijn, je beter te voelen en beter te presteren.

Doe de test

Circadiane ritme

We leven allemaal volgens ons circadiane ritme, een bijna 24-uurs interne klok die bepaalt hoe de functies van ons lichaam gedurende de dag veranderen.

Je cognitie, metabolisme, slaap-waakcyclus en vele andere functies volgen allemaal een circadiaans ritme.

Het handhaven van een consistent circadiaans ritme is essentieel voor de algemene gezondheid. Inconsistente eet- en slaappatronen kunnen uw circadiane ritme verstoren en uw risico op het ontwikkelen van een aantal ziekten verhogen. Evenzo kan het niet krijgen van voldoende kwaliteitsslaap je fysieke en mentale welzijn beïnvloeden.

Dit is een geweldige manier om geest en lichaam te ontspannen en te versterken.

healthyhabits_hormoontherapeut

Sinds ik het circadiane ritme toepas slaap ik veel beter en sta ik fit op. Ik ben veel alerter bij moeilijke vraagstukken op werk en mijn inzicht is veel beter. Ik voel mij gewoon fitter! Ik kan deze video aan iedereen aanbevelen!

Sophie Dijkstra
Het legt de basis voor herstel van veel hormonale klachten! Iedereen zou dit moeten weten.
lifestylecoach_Ernst de Jong

Welk Chronotype ben jij? Doe de test.

Avond of ochtend mens?

Iedereen heeft een biologische klok, maar bij iedereen staat die net een beetje anders afgesteld. Dit noemen we chronotype, oftewel het verschil tussen ochtend- en avondmensen.

Jouw chronotype is een schatting van hoe laat je biologische klok staat afgesteld. Dit wordt geschat aan de hand van je slaap op werk- en vrije dagen. Het is deels aangeboren, maar ook je leeftijd, geslacht en leefstijl zijn van belang.

Doe de test en kom er achter welk chronotypie jij bent!

Gebrek aan zonlicht

Het circadiaan ritme is het ritme van de natuur en tegelijkertijd ons oerritme. Dat oerritme hebben we door onze leefstijl alleen zodanig opgerekt dat het inmiddels ver wijderd is van het circadiaans ritme. Als je leefstijl niet synchroon loopt met je natuurlijke bioritme, wat bij velen het geval is, functioneert je lichaam niet meer optimaal en krijg je allerlei klachten waaronder een verstoorde hormoonhuishouding.

Op verschillende tijden van de dag, is je lichaam ingesteld op verschillende soorten activiteiten. We luisteren zelden meer naar ons lichaam. We werken, eten, trainen, socializen en slapen tegenwoordig wanneer de agenda het toelaat waardoor we losgekoppeld raken van ons natuurlijke bioritme. Het gevolg? Een trage stofwisseling. te veel cortisol, insulineresistentie, altijd honger, nooit meer in topvorm en een bizar lange hersteltijd na een work-out. Begrijp je nu waarom atleten en sterspelers op tijd naar bed gaan?

Heb je last van stress, prikkelbaarheid, slechte nachtrust, lage energie of overgewicht?

hormonen

Verdiep je dan eens in het circadiane ritme.

De term circadiane is afgeleid van het Latijn "circa diem" wat "ongeveer een dag"betekent. De functies van uw circadiane ritme zijn gebaseerd op het deel van de hersenen dat bekend staat als de hypothalamus. In de hypothalamus bevindt zich een groep cellen die bekend staat als de suprachiasmatische kern (SCN), die verbonden is met oogzenuwen die veranderingen in licht waarnemen.


De SCN is ook verantwoordelijk voor het reguleren van veel lichaamsfuncties die draaien om de 24-uurscyclus , waaronder: Lichaamstemperatuur, Hartslag, Bloeddruk en Hormoonafgifte. We noemen dit de biologische klok.

Anita Admiraal is Hormoondeskundige en voorstander te leven volgens het circadiane ritme.

Als Hormoondeskundige, coach ik mensen in slaap en waakritme. Het is de eerste aanzet tot het herstellen van een hormonale disbalans. De klok regelt belangrijke functies zoals ons gedrag, onze hormoonspiegels, onze slaap, onze lichaamstemperatuur en ons metabolisme. Wanneer onze interne biologische klok tijdelijk niet afgestemd is op onze omgeving, dan voelen we dat: vliegen we bijvoorbeeld naar een andere tijdzone, dan hebben we last van een jetlag. Er zijn ook aanwijzingen dat een chronische ontregeling van onze levensstijl en onze interne klok verband houdt met tal van ziektes, overgewicht, hart-en vaatziekten, depressie en oververmoeidheid. Doe er je voordeel mee en doe de gratis test. Wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. 

€69,-

Wetenschap voor slechts: €69

Hormoon Community Nederland, ging een samenwerking aan met Marijke Gordijn, wetenschapper en directeur van chrono@work. Samen besloten we via ons platform meer mensen te kunnen bereiken en het belang van het circadiane ritme kenbaar te maken.


Dr. Marijke Gordijn is directeur van Chrono@Work en werkt als gastmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gordijn houdt zich bezig met de invloed van ons dag- en nachtritme op onze psychische en fysieke gezondheid. In haar onderzoek bekijkt ze op welke manieren voeding, slaap en licht ons welzijn kunnen bevorderen. Essentieel daarvoor is dat mensen zowel rekening houden met het tijdstip van de dag als luisteren naar hun persoonlijke biologische klok. Om haar kennis over het dag- en nachtritme van de mens door te voeren in de maatschappij richtte Gordijn in 2012 Chrono@Work op. Dit bedrijf heeft als doel om te helpen voorkomen dat mensen in de huidige maatschappij te maken krijgen met een verstoord 24-uursritme. Middels trainingen, advies, onderzoek en innovaties ondersteunt dit bedrijf werkgevers, onderzoekers en professionals in de zorg.

Zij legt in deze video-les uit wat Chronobiologie is.

De Biologische klok en invloed van licht. Slaapregulatie Individuele verschillen – Chronotypes. Verstoringen en wat zijn de gevolgen van een Sociale jet lag, Tijdzones & Zomer – en wintertijd, onregelmatige werktijden en geeft Praktische tips voor de opvang van goed licht! Aanmaak van Melatonine en het voordeel van Time restricted eating.


Investering: € 69

  • Onbeperkt toegang tot de video
  • Volledige Presentatie hand-out
  • Zelftoetsing
  • Certificaat KTNO

Zet vandaag jouw eerste stap naar meer balans.

Klik hieronder om direct toegang te krijgen.

Je verbetert je fysieke, mentale én emotionele gezondheid in korte tijd. Hierdoor voel je je weer sterk en gezond en kun jij dat wat je écht leuk vindt, vol energie doen.