Ontmoet gelijk gestemden

Testosteron

Testosteron

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat nogal eens in verband wordt gebracht met haantjesgedrag. Die slechte reputatie is niet helemaal terecht. Mannen met een overdosis testosteron hebben weliswaar moeite hun emoties in bedwang te houden maar testosteron veroorzaakt niet uitsluitend gedoe. Dit hormoon stimuleert de spiergroei, lichaamsbeharing  en talgaanmaak. Een verhoogde testosteronspiegel kan leiden tot acne en puistjes. Testosteron heeft verder invloed op het geheugen, botontkalking, hart- en vaatziekten, het libido en de ontwikkeling van de penis en clitoris, want ja, vrouwen maken eveneens -weliswaar in minder mate- testosteron aan.

Testosteron wordt bij de man geproduceerd in de testikels en bij de vrouw in de eierstokken, aangejaagd door het hypofysehormoon LH en het hypothalamushormoon GNRH. Daarnaast wordt testosteron bij zowel mannen als vrouwen in de bijnier gemaakt.

 Onderzoeken wijzen uit dat mannen met een relatief hoog testosteronpeil meer energie hebben en minder vatbaar zijn voor ouderdomsziekten.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.