Ontmoet gelijk gestemden

Cortisol

Cortisol staat net als adrenaline te boek als een stresshormoon. Adrenaline werkt razendsnel maar slechts luttele minuten, cortisol -uit cholesterol aangemaakt in de bijnieren- maakt het mogelijk om een poosje alert te blijven. Dankzij cortisol lukt het om onder druk te presteren. Je voelt 'm toch weleens, die gezonde spanning voor een belangrijke wedstrijd, een examen of een presentatie in het openbaar. Die gezonde spanning is terug te leiden naar cortisol.

De positieve effecten van cortisol slaan om als de stress te lang aanhoudt. Te veel cortisol leidt op termijn tot slaapproblemen, overgewicht, uitputting, darmklachten, depressie en een falend immuunsysteem. Aan een geringe hoeveelheid cortisol in het bloed ligt eveneens een waslijst aan klachten en aandoeningen ten grondslag: allergie├źn, eczeem, haaruitval, gebrek aan eetlust, concentratiestoornissen en een lage libido.

Bij de ziekte van Addison wordt geen cortisol geproduceerd, bij de ziekte van Cushing juist te veel cortisol, beide worden als een auto-immuunziekte beschouwd. Zonder behandeling is de ziekte van Addison dodelijk: je kunt namelijk niet zonder cortisol.Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.