Ontmoet gelijk gestemden

DE OVERGANG

PTH

Parathormoon (PTH) is een hormoon dat in de vier bijschildklieren uit maar liefst 84 aminozuren wordt geproduceerd. Het speelt een belangrijke rol bij het constant houden van de calciumwaarde van het bloed, en heeft  vitamine D als directe collega en calcitonine als rivaal. Als je te veel PTH aanmaakt, zal je snel misselijk en/of in de war zijn, vaak dorst hebben en om de haverklap moeten plassen. Je loopt bovendien het risico op nierstenen. Hoe meer water je drinkt, hoe kleiner de kans op nierstenen en dus op beschadigde nieren. Wees bij een overtollige hoeveelheid PTH in je lijf voorzichtig met voedingssupplementen die extra vitamine D bevatten want die middelen kunnen weleens erger zijn dan de kwaal.

Bij te weinig PTH zul je last hebben van tintelingen en/of spierkrampen in de handen, voeten en rond de mond en (helse) buikpijn. Bij zeer lage waarden kunnen stuiptrekkingen optreden. Op  de langer termijn geeft een gebrek aan calcium een verhoogde kans op botbreuken. Het calciumgehalte in je bloed is bij te vullen met melk, karnemelk, yoghurt, kaas, noten, boerenkool, spinazie en peulvruchten.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.