Ontmoet gelijk gestemden

Calcitonine

De schildklier is verantwoordelijk voor het hormoon calcitonine. Calcitonine wordt om precies te zijn geproduceerd in de zogeheten C-cellen van de schildklier.  Dit hormoon onttrekt calcium uit het bloed en voeding voor de aanmaak van botweefsel. Calcitonine is de tegenhanger van het parathormoon (PTH), dat vanuit de bijschildklier calcium weghaalt uit de botten om de nieren en darmen te voeden met calcium. Bij een stabiele balans leidt deze samenwerking tot sterke botten en een tamelijk snel herstel bij botbreuken en botscheurtjes. Werkt de schildklier te traag, maakt het lichaam te weinig calcitonine aan en neemt het parathormoon de leiding. Overmatige aanmaak van het parathormoon kan leiden tot fragiele nagels, poreus haar  en, erger nog, osteoporose.  Bij deze aandoening is het reguliere proces van botafbraak en botopbouw verstoord: er wordt meer bot afgebroken dan aangemaakt.

Als het calciumgehalte in het bloed extreem wordt, bel dan heel snel een dokter want hartritmestoornissen, coma en een hartstilstand hangen als het zwaard van Damocles boven je hoofd. Hoge calcitoninewaarden werken daarentegen schildklierkanker in de hand. Het is dus (nood)zaak dat calcitonine en PTH als yin en yang door het leven gaan.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.