Ontmoet gelijk gestemden

Slaap

Melatonine

Melatonine wordt voor het gemak vaak als slaaphormoon geduid. Die titel is tamelijk kort door de bocht. Melatonine, grotendeels geproduceerd in de pijnappelklier ofwel epifyse diep in de hersenen, is in elk geval meer dan een slaaphormoon en verdient daarom alle credits.

De epifyse is als een dirigent en bewaakt in die rol de controle op de activiteitenkalender van het inwendige koor en alles wat daaraan vasthangt. Met melatonine heeft de epifyse een (dirigenten)stok achter de deur. Melatonine zorgt ervoor dat die controle niet verslapt.  

Melatonine heeft zeker grote invloed op je slaap-waakritme ofwel je bioritme, dit hormoon komt pas op stoom na zonsondergang. Wie te weinig melatonine aanmaakt, ervaart een jetlag zonder te hebben gevlogen. Deze jetlag is helaas niet weg na een paar dagen.

Andersom werkt het net zo. Door alle sociale en zakelijke verplichtingen rekt het bioritme steeds verder op, waardoor de aanmaak van melatonine keer op keer op de proef wordt gesteld. Heb je vaak koorts, of koude handen en voeten? Check dan of je nog voldoende melatonine aanmaakt want dit hormoon regelt je lichaamstemperatuur. Vrouwen die structureel minder dan acht uur per nacht slapen, lopen door een tekort aan melatonine zelfs een hoger risico op borstkanker. Melatonine houdt de groei van tumorcellen onder controle.  

De oprichter van Hormoon Community, Anita Admiraal, is gespecialiseerd in het circadiaans ritme ofwel het bioritme en alle gevolgen die het met zich meebrengt als je daaraan structureel voorbijgaat. Klop gerust bij haar aan als je er meer over wilt weten.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.