Ontmoet gelijk gestemden

FSH + LH

FSH is een afkorting van het follikelstimulerend hormoon dat wordt afgegeven door de hypofyse, tegelijkertijd met het luteïniserend hormoon (LH). FSH stimuleert bij de vrouw de groei en rijping van follikels (eiblaasjes) in de eierstokken, LH regelt dat de eierstokken overgaan tot de productie van oestrogeen en progesteron. LH is verder verantwoordelijk voor de groei van de baarmoeder, vagina en de borsten. Bij de man bevordert FSH de productie van sperma in de teelballen, LH is de aan-uitknop bij de productie van testosteron.

Vrouwen maken doorgaans uit zichzelf voldoende FSH en LH aan om elke maand een eisprong te hebben. Bij vrouwen die geen eisprong hebben (anovulatie in jargon), of vrouwen die IVF of een vergelijkbare behandeling ondergaan, krijgen via injecties extra FSH en/of LH toegediend.

De symptomen bij een tekort aan FSH en LH overlappen bij mannen en vrouwen deels. Zowel mannen als vrouwen kunnen door gebrek aan deze hormonen onvruchtbaar worden en de zin in seks totaal verliezen. Een tekort aan LH en FSH veroorzaakt bij vrouwen een moeizame menstruatie. Bij mannen kan te weinig FSH en LH tot impotentie leiden. Een overschot aan  geslachtsklierstimulerende hormonen kent minder destraseuze gevolgen.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.