Ontmoet gelijk gestemden

Glucagon

15 november 2023

Glucagon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier (pancreas), net als insuline. Glucagon verhoogt de bloedsuikerspiegel als die te hard zakt. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen. Glucagon doet het tegenovergestelde: dat zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is.

Bij diabetespatiënten reageert het lichaam nauwelijks meer op insuline of wordt dit hormoon zelfs helemaal niet meer geproduceerd, waardoor er een overkill aan glucose achterblijft in het bloed. We praten in dat geval over een hyperglykemie ofwel een hyper (hoge bloedsuikerspiegel).

Onder normale omstandigheden wordt glucagon geblokkeerd door insuline en andere hormonen in de alvleesklier wanneer er ruim voldoende glucose aanwezig is in het bloed. Bij veel mensen met diabetes type 2 blijken de α-cellen, waaruit glucagon ontstaat, ongevoelig voor deze blokkade. Wie lijdt aan deze vorm van suikerziekte zal vaker last hebben van een hyper dan van een hypo (lage bloedsuikerspiegel). Een hyper los je op met extra insuline, beweging en water of een ander suikervrij drankje.  Hypo’s zijn meestal op te lossen met een shot glucose, in de vorm van een tablet druivensuiker en fruitsap. Soms is een hypo zo heftig, dat je zo suf bent dat je zelf niet meer in staat bent om iets in te nemen dat je bloedglucosewaarde laat stijgen. Dan helpt het om glucagon toegediend te krijgen.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.