Ontmoet gelijk gestemden

Slaap

Noradrenaline

Noradrenaline wordt als hormoon geproduceerd in het bijniermerg en als neurotransmitter in de sympathicus, het gaspedaal van ons lichaam, in het ruggenmerg. Wordt adrenaline vrijwel uitsluitend aangemaakt in de bijnieren, voor noradrenaline geldt dat slechts een bescheiden deel afkomstig is uit de bijnieren. Adrenaline is simpel gezegd meer hormoon dan neurotransmitter, noradrenaline is meer neurotransmitter dan hormoon. Begeef je je in een (levens-)bedreigende, doodenge of zenuwslopende situatie dan zet noradrenaline direct alle seinen op groen voor zijn bekende broer: adrenaline. Zowel adrenaline als noradrenaline heb je nodig om te overleven, te vluchten en te presteren onder grote druk. Het grote verschil tussen adrenaline en noradrenaline is dat het eerste opwekkende stofje, zodra de alarmbellen zijn afgegaan, zich focust op de longen en spieren en het tweede op de huid, maag en darmen. Je spijsvertering gaat tijdelijk on hold. Het zweet dat je uitbreekt in zo'n noodsituatie, hetzij onverwacht (ongeluk) hetzij gepland (bungeejump), wordt veroorzaakt door noradrenaline. Zweten en braken zijn de twee meest voorkomende uitwerkingen bij een overdosis noradrenaline. Noradrenaline kent een langere werking dan adrenaline.

Waarom sommigen niet van harddrugs als cocaïne, MDMA en amfetamine kunnen afblijven? Deze (verboden) middelen stimuleren onder meer de werking van noradrenaline. Het verklaart tegelijkertijd dat gebruikers van dergelijke drugs geen vreetkicks kennen. Noradrenaline wordt in de medische wetenschap toegepast om een verlaagde bloeddruk te normaliseren, als die verlaging het gevolg is van een shock.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.