Ontmoet gelijk gestemden

Endorfine

Endorfine is onze natuurlijke pijnstiller. Endorfine -een neurotransmitter die opereert vanuit de hypofyse, een minikliertje verstopt in een holte onder je hersenen- heeft veel weg van morfine, met dat verschil dat endorfine een lichaamseigen stofje is. Endorfine geeft je een euforisch gevoel, het gevoel dat je de wereld aankan.

Endorfine onderdrukt niet alleen pijn, angst en stress, hij verhoogt bovendien je weerstand. Endorfine komt vrij bij lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, een orgasme en na het eten van heel pittige gerechten.

Van endorfine kun je niet genoeg hebben, zou je zeggen. Wees gewaarschuwd: endorfine is verslavend, je zou niet de eerste zijn die moet afkicken zodra de endorfine in je lichaam wegzakt. In het ergste geval leidt het tot een depressie. Niet alleen in ruststand trapt deze neurotransmitter op de rem, zodra de adrenaline in actie komt, trekt de endorfine zich terug. Adrenaline overmeestert endorfine.

Je kunt door chronische stress, junkfood en oestrogeendominantie ongevoelig ofwel resistent worden voor endorfine. Zodra er geen endorfine meer wordt aangemaakt beland je in een vicieuze cirkel. Het leven lacht je ineens niet meer luid toe.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.