Ontmoet gelijk gestemden

Progesteron

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat samen met oestrogeen de verantwoordelijkheid draagt voor de menstruatiecyclus. Een menstruatie beslaat een fase vóór de ovulatie (folliculaire fase) en een fase na de ovulatie (luteale fase). In de eerste helft heeft oestrogeen een dominante rol en houdt progesteron zich op de vlakte. In de tweede helft, dus na de eisprong, heeft progesteron de leiding.

PMS (premenstrueel syndroom), onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst kunnen als symptomen wijzen op een tekort aan progesteron. Met citrusvruchten, bosbessen, aardbeien, mango, papaja, watermeloen, tomaten, broccoli, spinazie en bloemkool bied je progesteron de helpende hand.

Progesteron wordt gemaakt in de bijnieren en eierstokken. In de bijnieren speelt het een rol bij de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Ben je zwanger? Dan speelt progesteron de hoofdrol bij de bescherming van je baby. De keerzijden zijn duizeligheid, zwangerschapsdementie, brandend maagzuur en spataderen. Deze zogeheten zwangerschapskwaaltjes mag je dit hormoon kwalijk nemen.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.