Ontmoet gelijk gestemden

Tas

Ftalaten

De naam ftalaat is afgeleid van ftaalzuur. Ftalaten zijn chemische verbindingen, die worden gebruikt als weekmakers bij kunststoffen. Het zijn anders gezegd additieven die kunststoffen elastisch maken. Ze komen voor in onder meer  wand- en vloerbedekking, elektrisiche kabels, douchegordijnen, kunstlederen meubels en tassen, cosmetica, parfum, plakband, luchtbedden en waterbestendige kleding. Ftlaten behoren net als bisfenol A tot de EDC's, endocrine disrupting chemicals. EDC's zijn synthetische stoffen die de werking van hormonen imiteren of die de werking ervan juist blokkeren. Ftalaten vervroegen bij vrouwen bijvoorbeeld de overgang en verpesten bij mannen de kwaliteit van hun sperma. Obesitas, borst- en prostaatkanker en diabetes liggen op de loer bij een veelvuldige inname -hetzij via de lucht hetzij via de huid- van ftalaten.

Sinds 2005 geldt een Europees verbod op enkele ftalaten (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP en DNOP). Deze ftalaten mogen niet meer in speelgoed gebruikt worden. Drie ftalaten (DEHP, DBP en BBP) mogen niet in persoonlijke verzorgingsproducten voorkomen.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.