Ontmoet gelijk gestemden

stress

Stress

Aanhoudende stress is een van de grootste hormoonverstorende factoren. Alle lichaamsfuncties zijn namelijk ingesteld op gas geven en remmen, op actie en chillen. Chronische stress zit 'm niet alleen in werkdruk, een overvolle agenda en geldzorgen. Je lichaam ervaart ook stress bij een ontsteking, een operatie, als je te weinig water drinkt, een onregelmatige nachtrust, een crashdieet en bij schommelende bloedsuikers. In al deze gevallen maakt ons lijf stresshormonen aan waaronder cortisol. Een langdurige aanmaak van cortisol onderdrukt het immuunsysteem. Het lijkt dan misschien dat je niet ziek bent, gezond is deze situatie allerminst. Bij overmatig cortisol worden eiwitten omgezet in glucose. Je ziet het vaak terug bij mensen met dunne armen en benen en een (relatief) dikke buik. Bij aanhoudende stress wordt DHEA vooral gebruikt voor extra cortisol, en veel minder als grondstof voor de geslachtshormonen. En zo zijn er zo nog veel functies die niet in toom gehouden kunnen worden als het lijf continu onder hoogspanning staat.

Dan hebben we het nog niet gehad over oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand met desastreuze gevolgen. Bij praktische alle chronische aandoeningen speelt oxidatieve stress parten. Oxidatieve stress kan zelfs leiden tot beschadiging van je DNA.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.