Ontmoet gelijk gestemden

Gebrek aan zonlicht

Waarom kijken we zo reikhalzend uit naar de zomermaanden? De zon heeft een directe invloed op ons hormoonstelsel. Gebrek aan zonlicht heeft dus serieuze gevolgen voor ons lichaam.

Het grootste deel van het vitamine D-gehalte in ons lichaam hebben we te danken aan de zon. En vitamine D -dat een hormoon is- is bij meer processen betrokken dan menigeen denkt. Door vitamine D kan calcium uit voeding beter worden opgenomen, vitamine D heeft een remmende werking op ontstekingen. Met melatonine bepaalt vitamine D bovendien je biologische klok.

De morgenstond heeft goud in de mond is zoveel meer dan een tegeltjeswijsheid. Het ochtendlicht, het blauwe licht dat verschijnt na zonsopgang, zo sterk dat het helend werkt en houd je melatonine in bedwang. Doe de gordijnen 's morgens eerder open, maak een ommetje en je hebt zoveel meer energie dan wanneer je gelijk in een afgesloten ruimte achter je laptop kruipt. Hoe donkerder je woon- en werkomgeving, hoe groter de kans dat je pijnappelklier overuren maakt en daardoor te veel melatonine uitstoot. Van melatonine word je slaperig en lethargisch. Een overschot aan melatonine is een van de schuldigen aan een winterdepressie. 

Zonlicht stimuleert verder het gelukshormoon endorfine en je natuurlijke antidepressivum, de neurotransmitter serotonine, en prikkelt je brein en daarmee je geheugen. 

Hormoon Community Nederland is gespecialiseerd in het bioritme ofwel het circadiaans ritme en alle gevolgen die het met zich meebrengt als je dit -door bijvoorbeeld zonlicht te vermijden- negeert.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.