Oestradiol
Naast oestriol kennen we nog twee belangrijke oestrogenen (verzamelnaam voor vrouwelijke geslachtshormonen): oestradiol, veruit de voornaamste oestrogeen, en oestron. Wie praat over oestrogeen, heeft het meestal over oestradiol, om nog specifieker te zijn over 17 ß-oestradiol E2. Oestradiol wordt voornamelijk in het brein, placenta en de eierstokken (in de rijpende eicellen, de follikels om precies te zijn) gemaakt onder de bezielende leiding van LH en FSH. Bij vrouwen na de overgang en bij mannen -ja, de heren maken eveneens oestrogenen aan, al is die concentratie bij hen beduidend minder- vindt de meeste vorming van oestrogenen plaats in het vetweefsel.
Oestradiol, door sommigen geschreven als estradiol, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de uiterlijke vrouwelijke geslachtskenmerken (borstvorming, vrouwelijke vetverdeling). Samen met progesteron zorgt het elke menstruatiecyclus opnieuw voor de ontwikkeling en rijping van de baarmoederwand zodat een eventuele bevruchte eicel zich kan nestelen.
Oestradiol leidt verder de botgroei en botstructuur in jouw lichaam in goede banen. Gezonde en sterke botten heb je dus voor een aanzienlijk deel te danken aan je oestradiol. De lijst met plussen is nog veel groter: oestradiol bezorgt jou gezonde slijmvliezen en stimuleert de feel good stofjes in je hersenen: endorfine, oxytocine en serotonine. Wie de pil slikt, ondervindt mogelijk aan den levende lijve de onderdrukking van (natuurlijk) oestradiol: moodswings.