Ontmoet gelijk gestemden

Leptine

Tijdens je slaap is het hormoon leptine aan het werk. Leptine, voornamelijk afgescheiden door vetweefsel, is verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel. Bij te weinig of slecht slapen 'wakker' je dit hormoon aan en krijg je overdag voortdurend trek. Je stofwisseling raakt van slag. Omdat je lichaam blijft roepen om eten, die onbedwingbare drang, ga je nog meer snacken. De hele dag eten is funest voor je alvleesklier, die heeft rust nodig. Tussen elk eetmoment zou tenminste vijf uur moeten zitten, willen we overbelasting -en overgewicht- tegengaan. Een andere boosdoener is insuline, althans als het insulinegehalte in je lijf niet meer klopt. Insuline kan de aanmaak van leptine behoorlijk ontregelen.

Omdat leptine overwegend in je vetcellen wordt geproduceerd, maak je bij overgewicht automatisch te veel leptine aan. Bij een teveel aan leptine wordt je lichaam op een gegeven moment blind voor het rode sein: genoeg is genoeg, stop met eten! Met kokosmelk, gember, paddenstoelen, oregano, kweepeer, avocado en knoflook kun je het verzadigingsgevoel terugwinnen.

Als je een dieet volgt zonder zichtbaar resultaat, is dat een teken aan de wand dat er iets loos is in je hormoonhuishouding. Je eetpatroon wordt gestuurd door hormonen, het is een complex samenspel met leptine als een van de belangrijkste pionnen op het hormonale schaakbord. Afvallen is niet altijd een kwestie van discipline.

Het hongerhormoon ghreline, voornamelijk afgescheiden door de maagwand, doet precies het tegenovergestelde, dat wekt de eetlust juist op.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.