Insuline
Insuline is een spruit van de alvleesklier. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose (de brandstof voor je lichaam) niet onnodig achterblijft in het bloed maar wordt opgenomen door de cellen in jouw lichaam. Te veel suiker in het bloed is op den duur schadelijk voor het hart, de bloedvaten, zenuwen, ogen en nieren.
Wat gaat eraan vooraf? De koolhydraten in jouw voeding worden in je maag en darmen omgezet in glucose. Glucose wordt opgenomen in je bloed. Vanaf dat moment komt insuline in beeld. Insuline is nodig om glucose uit het bloed te filteren om zodoende je lichaamscellen te voeden met glucose. Die cellen zetten de glucose vervolgens om in energie, waardoor je kunt denken en bewegen. Van je hersenen tot je darmen: al je organen hebben glucose nodig om te doen wat ze horen te doen. Alzheimer noemen ze daarom wel eens diabetes type 3. Insuline is kortom van levensbelang.
Insulineresistentie danwel diabetes komt meestal door overgewicht, chronische stress en een bovenmatige inname van frisdranken en foute vetten en is dus 9 van de 10 keer een lifestyle-issue met verstrekkende gevolgen. Te veel insuline veroorzaakt eveneens een karrenvracht aan klachten. Als je om de haverklap kampt met een ontsteking, dan is een check op een te hoog insulinegehalte echt raadzaam.