Groeihormoon
Bij kinderen is het groeihormoon (GH) essentieel voor de groei van de botten. Reuzengroei is het directe gevolg van overproductie van het groeihormoon.
Betekent niet de rol van het groeihormoon na je achttiende is uitgespeeld. Integendeel. Het groeihormoon, aangemaakt in de hypofyse, houdt bij volwassenen het lichaamsgewicht, de spiermassa en energiebalans op peil en heeft daarnaast een flinke vinger in de pap bij de vetstofwisseling in de lever en bij je denktempo. Gezond oud worden heb je voor een serieus deel aan GH te danken. Naarmate de leeftijd vordert, zakt echter het gehalte GH in je lijf met spierverlies en overgewicht als onwenselijke bijeffecten.
Hoe een te lage aanmaak van het groeihormoon te voorkomen? Door ten eerste voldoende te slapen. Onder toeziend oog van melatonine wordt het groeihormoon merendeels geproduceerd op het moment dat jij in dromenland bent. Het groeihormoon kent nog een piek in de aanmaak en wel tijdens de coolingdown van een intensieve krachttraining. Gewichtheffen leidt tot meer dan een sixpack. Een derde boost krijg je van frambozen en kersen. Dit fruit bevat namelijk veel melatonine.