Ghreline
Diëten is niet altijd puur een kwestie van wilskracht. Zonder motivatie kom je nergens maar het hormoon ghreline kan het afvallen of vasten behoorlijk dwarsbomen. Ghreline wordt vooral afgescheiden door de maagwand, en in mindere mate door de hypothalamus in de hersenen waar vanuit het de hypofyse aanspoort het groeihormoon af te scheiden.
Ghreline wekt als hongerhormoon de eetlust op. Zodra de maag leeg is, komt de productie van dit hormoon op gang. Het verspreidt zich via het bloed naar je hersenen, en geeft daar een seintje af dat het lichaam eten nodig heeft. De aanmaak van ghreline stopt zodra de maag is gevuld. Op dat moment neemt leptine het stokje van ghreline over. Leptine geeft je juist een verzadigd gevoel.
De balans tussen ghreline en leptine raakt door het westerse eetpatroon, lees: te veel snel verteerbare producten, nogal eens zoek. Stress, slaaptekorten en onregelmatige eettijden laten je ghrelinelevels eveneens stuiteren. Bij wie kampt met overgewicht, is het ghrelinepeil doorgaans laag. Wie lijdt aan anorexia nervosa, maakt veelal te veel ghreline aan. Ben je een jojoër? Dan is ghreline waarschijnlijk de kwade genius. De kunst is in dat geval om de maag zo lang mogelijk gevuld te houden. Dat doe je met producten die een lange vertering kennen.