Ontmoet gelijk gestemden

PMS

Onaangename symptomen, die je leven drastisch op zijn kop zetten!

De meeste vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn zich terdege bewust van premenstruele symptomen. Premenstrueel syndroom, ook bekend als PMS, omvat stemmingswisselingen en fysieke tekenen die optreden in de dagen tot twee weken voordat de menstruatie van een vrouw begint. Symptomen verdwijnen meestal kort nadat de menstruatie begint.

Premenstruele dysfore stoornis, ook bekend als PMDD, is een ernstigere vorm van PMS, die ongeveer 3-6% van de vrouwen treft. PMDD kan het dagelijks leven verstoren en het voor een vrouw moeilijk maken om relaties te onderhouden. Vrouwen die een ernstige depressie hebben gehad, hebben meer kans dan anderen om PMDD te hebben.

Wat zijn de tekenen en symptomen van PMS en PMDD?

PMDD- en PMS-symptomen zijn hetzelfde, maar de ernst is anders. Lichamelijke symptomen kunnen vermoeidheid en slaapproblemen zijn. Vrouwen kunnen ook last krijgen van gewrichts- en spierpijn, hoofdpijn en gevoelige borsten. Tijdelijke gewichtstoename en een opgeblazen gevoel, veranderingen in eetlust en constipatie of veranderingen in de darmfunctie kunnen ook vrouwen met premenstrueel syndroom treffen.

Premenstruele symptomen kunnen ook spanning, angst, depressie, woede, prikkelbaarheid en gevoelens van hopeloosheid omvatten. Vrouwen kunnen huilbuien en stemmingswisselingen ervaren, moeite hebben met concentreren of het verlangen hebben om zich terug te trekken van familie en vrienden. Vrouwen met PMDD kunnen zich depressief, extreem angstig voelen, zeer prikkelbaar zijn en zich overweldigd of onbeheerst voelen. Suïcidale gedachten kunnen optreden bij een ernstige klachten.

Wat veroorzaakt PMS en PMDD?

Artsen zijn nog steeds op zoek naar de exacte oorzaak van het premenstrueel syndroom of PMDD. Veranderingen in hormoonspiegels zijn waarschijnlijk een oorzaak, evenals veranderingen in neurotransmitters in de hersenen. Sommige vrouwen hebben een genetische risicofactor voor PMDD.


VAN DAT ELLENDIGE GEVOEL WILDE IK AF! 

Schreeuwend tegen de mensen die me het dierbaarst waren om daarna in tranen uit te barsten. Een maandelijks drama om moedeloos van te worden. Tot ik hoorde van een vriendin, dat zij haar klachten met 80% had verminderd door hulp in te schakelen van een hormoontherapeut. Mijn omgeving is dolblij dat ik de stap heb gezet naar de vrouw die ik graag wil zijn: energiek en gelukkig, zonder PMS.

Kim Wessels, juriste


Ons advies

Veranderingen in levensstijl en suppletie kunnen beide worden gebruikt om deze aandoeningen te behandelen, en vaak is een combinatie hiervan nodig.

Fysieke, emotionele en mentale voeding afgestemd op je vrouwelijke cyclus is een aanrader. MoonFood, genaamd. Het helpt je onderweg naar minder PMS- en minder menstruatieklachten & meer vitaliteit!

Wil je hier meer over weten? Moonfood is geschreven door Karin Persons (oprichtster en eigenaresse van Maantijd BV, wetenschapster en schrijfster van twee boeken), Marieke van Leersum (eigenaresse van De Groene Ketel, natuurvoedingsdeskundige en natuurcoach) en Kim Bell (eigenaresse van De Aardvrouw, natuurgeneeskundig therapeut en docent fytotherapie).

Kim Bell, staat je gaat te woord in haar Forum of een van haar webinars, het enige wat je hoeft te doen is lid te worden van ons platform.

Lichaamsbeweging kan de symptomen van het syndroom verminderen. Streef naar een gezond gemiddelde van 30 minuten per dag, vijf dagen per week. Stressreductietechnieken, gezonde slaapgewoonten en verminderd cafeïne- en alcoholgebruik.

Beweging nadat je ontwaakt stimuleert je endorfinetysteem. Het z.g. rempedaal tegen de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Een bewezen wetenschappelijk bewijs is het volgen van het circadiaans ritme.

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young kregen de Nobelprijs voor fysiologie van geneeskunde in 2017 voor hun ontdekkingen over de interne klokken en biologische ritmes die de meeste levende wezens besturen, inclusief de mens.

Hormonale homeostase vertoont periodieke schommelingen; het wordt nu duidelijk dat endocriene ritmes en circadiane ritmes nauw met elkaar verbonden zijn en dat de interne klok diep interageert met omgevingsfactoren om het interne evenwicht te behouden.

Wil je hier meer over weten? Wordt dan lid en volg dan de gratis webinar.

Sommige vrouwen melden verbetering van de symptomen met calcium-, vitamine D-, vitamine E-, vitamine B6- en magnesiumsupplementen, maar er zijn beperkte gegevens over het nut van deze supplementen voor PMS en PMDD.

Medicijnen voor PMS-symptomen zijn onder meer diuretica of waterpillen die een opgeblazen gevoel verlichten. Ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen en naproxen kunnen de pijn verminderen. Bio-identieke hormonen helpen de hormoonspiegels te reguleren en kunnen PMS minder intens maken. Kruiden zijn opties om onder meer je weerbaarheid te vergroten en depressie te verminderen.

PMS hoort bij het leven van de meeste vrouwen. Hoewel de symptomen onaangenaam kunnen zijn, mogen ze niet levensveranderend zijn. Als u PMS-symptomen ervaart die uw dagelijks leven beïnvloeden, neem dan contact op met een ervaringsdeskundige hormoontherapeut via deze website om de richtlijnen te bespreken om uw PMS of PMDD te behandelen.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.