Ontmoet gelijk gestemden

PCOS

JE VRUCHTBARE PERIODE MAG NIET WORDEN VERSTOORD

Als je minder dan acht keer per jaar menstrueert en je hebt bovengemiddeld last van acne of een vette huid, mood swings en/of van die vervelende 'snorharen' dan is het raadzaam je te laten testen op PCOS. Bij vrouwen met PCOS, voluit Polycysteus Ovarium Syndroom, worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd die zich lastig laten ovuleren. Doordat de eisprong uitblijft, komt de menstruatie minder vaak of zelfs helemaal niet op gang. Door het ontbreken van een eisprong is de kans op een snelle zwangerschap gering.

De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, lijken op (goedaardige) cysten maar het zijn eiblaasjes. Naar schatting heeft 7 tot 10 procent van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Alleen zijn niet alle vrouwen zich ervan bewust dat ze PCOS met zich meedragen en er heerst er onder de artsen nog altijd veel onwetendheid over PCOS. Lastige van PCOS is dat niet alle klachten van toepassing hoeven te zijn. Bij de ene vrouw uit PCOS zich heftiger dan bij de andere. Haaruitval kan wijzen op PCOS maar er zijn genoeg vrouwen met PCOS én een volle bos krullen.

Onvruchtbaar ben je niet per definitie. Wel of geen kinderwens, in beide gevallen is het verstandig support te zoeken bij een hormoontherapeut die zelf ervaring heeft (gehad) met PCOS. Want PCOS kent op de langere termijn serieuze gezondheidsrisico's waaronder een verhoogde kans op diabetes. Hoe lekker is het als je na zo'n behandeling én van je schommelende bloedsuikerspiegel én van je sombere gedachten, irreële angsten en/of je lage zelfbeeld af bent.


Ik kampte vanaf mijn pubertijd met ontzettend veel gekke symptomen. Stemmingswisselingen, acne, opgeblazen gevoel, depressies en onzekerheid waren inmiddels deel van mijn leven geworden. Ik ging op mijn zeventiende aan de pil, op advies van de huisarts. Die pil legde heel wat symptomen aan banden, totdat ik daarmee stopte op mijn 26e…De symptomen kwamen na het stoppen weer terug en het was nog veel erger. 

Uiteindelijk kreeg ik de diagnose PCOS mee naar huis. Iets waar 1 op de 8 vrouwen last van heeft, maar nog steeds weinig over te vinden is. Tijdens mijn zoektocht naar het juiste advies is het mij gelukt om mijn PCOS onder controle te krijgen, en ging mijn cyclus van 455 dagen naar 30 dagen!

Lavinia Frantzen, ervaringsdeskundig hormoontherapeut en inmiddels in blijde verwachting!


Ons advies

Mensen met PCOS blijken vaak hogere dan normale insulinespiegels te hebben. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd in de alvleesklier. Het helpt de cellen in het lichaam om suiker (glucose) om te zetten in energie.

Als u niet genoeg insuline produceert, kan uw bloedsuikerspiegel stijgen. Dit kan ook gebeuren als u insulineresistentie heeft, wat betekent dat u de insuline die u produceert niet effectief kunt gebruiken.

Als u insulineresistentie heeft, kan uw lichaam proberen hoge niveaus van insuline uit te pompen in een poging om uw bloedsuikerspiegel normaal te houden. Te hoge niveaus van insuline kunnen ervoor zorgen dat uw eierstokken meer androgenen produceren, zoals testosteron.

Insulineresistentie kan ook worden veroorzaakt door een hogere body mass index. Insulineresistentie kan het moeilijker maken om af te vallen, daarom ervaren mensen met PCOS dit probleem vaak.

Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten, zoals zetmeelrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen, kan insulineresistentie, en dus gewichtsverlies, moeilijker te beheren maken.

Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het bestrijden van insulineresistentie door de spijsvertering te vertragen en het effect van suiker op het bloed te verminderen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met PCOS. Magere eiwitten zijn een zeer vullende en voedzame voedingsoptie voor mensen met PCOS.

Voedingsmiddelen die helpen ontstekingen te verminderen, kunnen ook gunstig zijn.

Geraffineerde koolhydraten veroorzaken ontstekingen, verergeren insulineresistentie en moeten worden vermeden of aanzienlijk worden beperkt. Let bij het lezen van voedseletiketten op de verschillende namen van suiker, waaronder: sacharose, fructose-glucosestroop en dextrose.

Op een PCOS-dieet wilt u misschien de consumptie van dranken zoals frisdrank en sap verminderen, die veel suiker kunnen bevatten, evenals ontstekingsveroorzakende voedingsmiddelen, zoals friet, margarine en rood of verwerkt vlees.

Voordat u echter een aantal voedingsmiddelen uit uw dieet verwijdert, is het het beste om met een hormoondeskundige te praten. Ze kunnen een eetplan aanbevelen dat geschikt is voor u en uw individuele behoeften.

Sommige veranderingen in levensstijl kunnen helpen bij het verbeteren van PCOS-symptomen.

Deze veranderingen omvatten lichaamsbeweging en dagelijkse fysieke beweging. In combinatie met een beperkte inname van geraffineerde koolhydraten kunnen beide helpen de insulineresistentie te verminderen. Veel experts zijn het erover eens dat minstens 150 minuten per week bewegen ideaal is.

Dagelijkse activiteit, lage suikerinname en een ontstekingsarm dieet kunnen ook leiden tot gewichtsverlies. Mensen kunnen een verbeterde ovulatie ervaren met gewichtsverlies.

De symptomen geassocieerd met PCOS kunnen stress veroorzaken.  Stressreductietechnieken, die helpen de geest te kalmeren en je in contact te brengen met je lichaam, kunnen helpen. Deze omvatten yoga en meditatie.

Als je PCOS hebt, kun je je soms gefrustreerd voelen. Het eten van een PCOS-vriendelijk dieet en het aanbrengen van enkele veranderingen in levensstijl kan helpen uw humeur te verbeteren en enkele van de bijbehorende symptomen van PCOS te verminderen.

Beweging nadat je ontwaakt stimuleert je endorfinetysteem. Het z.g. rempedaal tegen de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Een bewezen wetenschappelijk bewijs is het volgen van het circadiane ritme.

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young kregen de Nobelprijs voor fysiologie van geneeskunde in 2017 voor hun ontdekkingen over de interne klokken en biologische ritmes die de meeste levende wezens besturen, inclusief de mens.

Hormonale homeostase vertoont periodieke schommelingen; het wordt nu duidelijk dat endocriene ritmes en circadiane ritmes nauw met elkaar verbonden zijn en dat de interne klok diep interageert met omgevingsfactoren om het interne evenwicht te behouden.

Wil je hier meer over weten? Wordt dan lid en volg dan de gratis webinar: circadiane ritme.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.