Ontmoet gelijk gestemden

OVERGANG

Overgang

Een toekomst fase in het leven van elke vrouw

Wat bijna niemand weet, of waar door te weinig artsen rekening mee wordt gehouden, is dat de overgang al tien jaar voor de laatste menstruatie begint.

Die datum ligt in het lichaam vast. Het vrouwenlichaam heeft een X-aantal eitjes, het weet wanneer de voorraad op begint te raken. Terwijl je nog volop menstrueert, kun je al overgangsklachten vertonen omdat je oestrogenen afnemen.

De bekendste zijn opvliegers, nachtelijke zweetbuien, pijn bij het vrijen en minder zin in vrijen. Daarnaast is er nog een grote waslijst aan aspecifieke klachten zoals vergeetachtigheid, een kort lontje en migraine. Circa 35 procent van het ziekteverzuim onder vrouwen tussen de 45 en 60 jaar is terug te voeren op hormonale klachten. Je praat over honderdduizenden vrouwen per jaar. Je wilt niet weten hoeveel van deze vrouwen worstelen met hun klachten omdat ze geen doorverwijzing krijgen van de huisarts. Of je krijgt de pil of een andere dosis hormonen of je moet ermee leren leven.

Het is misschien wat kort door de bocht maar in de kern komt het erop neer. Vrouwen met klachten die neigen naar hormonale klachten worden zelden serieus genomen.

"Er wordt in de reguliere zorg te beperkt gekeken. ,” vindt Anne-Mieke Omtzigt, eigenaresse van Vrouw&Klinieken in Lelystad en docent bij Hormoon Community Nederland.

Als gynaecoloog predikt zij voor functionele geneeskunde ofwel voor een integrale aanpak.

,,Mijn consulten duren geen tien minuten maar een uur. Ik neem de tijd om te horen wat er speelt. Ik zoek naar de oorzaak van de verstoring. Waar komt die opgezette buik vandaan, die gespannen borsten of die depressie? Klachten worden in mijn opinie te weinig in samenhang bekeken. Het lesmateriaal in de reguliere geneeskunde vraagt dringend om een herschrijving.”

Het zijn overigens niet alleen vrouwen die last hebben van de overgang. Mannen gaan zodra zij hun vrouwen zien opknappen, vaak ook om hulp zoeken. Zij hebben last van een burn-out of een laag libido.

Anne-Mieke Omtzigt is niet tegen een anticonceptiepil of andere medicatie. "Als die nodig blijken te zijn om klachten te verhelpen, schrijf ik deze uit. Maar ik schrijf ze niet klakkeloos voor. Ik leg eerst verbanden. Als bijvoorbeeld blijkt dat de stress-as in het lichaam het niet meer kan bijbenen, en je pakt dat aan door middel van een dieet of supplementen of een combinatie van beide dan verdwijnen sommige klachten al naar de achtergrond. Dan zijn medicijnen niet nodig. Elk lichaam is anders, elke situatie is anders. Geen diagnose of behandeling is daarom hetzelfde.” Het is uiteindelijk therapeutisch werk.


UITGEPUT ZIJN EN NIET KUNNEN SLAPEN.

Jaren dacht ik wat is er met mij mis. Een bezoek aan de huisarts stelde mij niet gerust. De enige oplossing voor de fase in mijn leven, de pre-menopauze, was de pil. Erover praten was taboe, ik hield me groot ten opzichte van de buitenwereld. Mijn klachten verslechterde en ging op zoek naar oplossingen.  Ik kwam terecht bij een hormoontherapeut, zelf ervaringsdeskundige die mij begreep en door middel van het aanpassen van een aantal simpele stappen in voeding, levensstijl  en dagritme verminderde mijn klachten.

Carolien Janssen, moeder van 2 dochters en zoon in de puberteit


De volgorde van herstel:

1. VOEDING

LICHAAMSBEWEGING

3. VITAMINES EN MINERALEN

4. KRUIDEN EN BIO-IDENTIEKE HORMONEN

5. THERAPIE


ONS ADVIES

Het meten van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron is tijdens de overgangsjaren vaak misleidend, omdat de test een momentopname is terwijl de hormonen nog alle kanten op kunnen gaan.

Ons advies is jezelf eerst eens te controleren op je dagelijkse gewoonten.

Naast het aanhouden van een gezond voedingspatroon is het advies voor vrouwen van 50 jaar en ouder om dagelijks een vitamine D supplement te gebruiken. Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het kan het risico op botontkalking beperken. Daarnaast heeft vitamine D invloed op een goede spierwerking en een goede werking van het immuunsysteem.

Roken en het drinken van alcohol kan de oestrogeenproductie verder verlagen, waardoor de overgangsklachten verergeren. Het advies is daarom om niet te roken en geen alcohol te drinken (of in ieder geval zo min mogelijk).

Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen. Hierdoor kan de daling in spiermassa, als het gevolg van leeftijd, worden beperkt. Hoe hoger jouw spiermassa, des te meer energie jouw lichaam zal verbranden.

Het aanhouden van een gezonde leefstijl (voeding, niet roken, beweging) en het voorkomen van gewichtstoename zijn de beste waarborg tegen overmatige overgangsklachten. Voeding met een hoge glycemische lading is een killer voor je hormonen. Zorg voor een stabiele bloedsuiker om stemmingswisselingen te voorkomen of verminderen. De hamburgers, snacks en vruchtensappen dus even laten staan. Dit voorkomt tevens overgewicht. Met het verlagen van het vetpercentage voorkom je of herstel je laaggradige ontstekingen dit heeft een stabiliserend effect op de vrouwelijke hormonen.


Naast de voeding is ook de reductie van stress ontzettend belangrijk (cortisol kan de werking van progesteron verslechteren). Stress kan overgangsklachten verergeren, de overgangsklachten kunnen de slaap bemoeilijken en zo kun je in een negatieve spiraal terecht komen.

Beweging nadat je ontwaakt stimuleert je endorfinetysteem. Het z.g. rempedaal tegen de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Een bewezen wetenschappelijk bewijs is het volgen van het circadiaans ritme.

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young kregen de Nobelprijs voor fysiologie van geneeskunde in 2017 voor hun ontdekkingen over de interne klokken en biologische ritmes die de meeste levende wezens besturen, inclusief de mens.

Hormonale homeostase vertoont periodieke schommelingen; het wordt nu duidelijk dat endocriene ritmes en circadiane ritmes nauw met elkaar verbonden zijn en dat de interne klok diep interageert met omgevingsfactoren om het interne evenwicht te behouden.

Wil je hier meer over weten? Volg dan een gratis webinar.

Naast deze basisaanpak die eigenlijk voor iedere leeftijd optimaal is, zijn er ook een aantal symptoombestrijders om in te zetten (op oestrogeen- en progesteronniveau), vooral wanneer de klachten zeer heftig zijn. Het verminderen van schommelingen in oestrogeen zijn op meerdere manieren te beïnvloeden met supplementen van licht naar zwaar. Doe dit altijd in overleg met een deskundige op het gebied van overgang en suppletie.

Door overtranspiratie tijdens de overgang ontstaan er een tekort aan belangrijke katalysatoren voor de aanmaak van hormonen.

Bepaalde kruiden, welke adoptogeen werken kunnen een goede ondersteuning bieden. Ook fyto-oestrogenen kunnen helpen, dit zijn plantaardige stoffen die op oestrogeen lijken, maar die een beduidend zwakkere werking hebben.

Los van bovengenoemde informatie, ben je waarschijnlijk op zoek naar praktische adviezen met betrekking tot het herstellen van je hormoonbalans. Want wat betekent bovengenoemde informatie nu precies voor jouw dagelijks leven? Wat kun je wel eten? En wat kun je beter niet eten? Daarvoor adviseer ik je om contact op te nemen met een hormoontherapeut. Zij kan met jou in gesprek gaan, jouw beweging- en voedingspatroon beoordelen en op basis daarvan op maat gemaakte adviezen geven.


Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.