Ontmoet gelijk gestemden

Huidproblemen

Iedere vrouw verdient het om er stralend uit te zien!

1 op de 2 mensen heeft er last van of heeft er last van gehad, soms in de puberteit maar ook vaak op latere leeftijd: Acné

De meest voorkomende vorm is acne vulgaris. De huid rond en in de afvoergang van de talgklier vertoont een vestoorde verhoorning. De huidcellen laten minder snel los van elkaar, zodoende ontstaat er een ophoping van huidcellen die huidporiën blokkeren. Dit uit zich in mee eters. Raakt de mee eter geïnfecteerd door de bacterie Proprionbacterium acnes, dan ontstaat er een ontsteking in de vorm van een met pus gevulde puist of rood gezwollen pukkel.

Acne kan verschillende oorzaken hebben: een verstoorde bloedsuikerspiegel, hoge testosteronlevels, spijsverteringsproblemen, verkeerd product gebruik, bijnierproblemen (stress), een allergie of voedingsintolleranties, een bacteriele huidinfectie of een tekort aan voedingsstoffen. Maar ook kan het voorkomen dat ontstekingen op de huid veroorzaakt worden door problemen in de darmen.

Vaak wordt acne aan de buitenkant aangepakt doormiddel van zware hormoonzalven of producten die de huid doen afschilferen, soms wordt ook hormoontherapie ingezet zoals de pil of bij zware gevallen gebruikt men roaccutane.

Het resultaat hiervan valt vaak tegen en bij sommigen medicijnen zien we bijwerkingen die we misschien liever vermijden.

Bekende voorbeelden van pigmentverstoringen zijn melasma (zwangerschapsmasker) of de “pigmentsnor”

De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de pigmentaanmaak in de pigmentcellen.

Hierdoor kunnen bruine, “grillige” vlekken op de huid zichtbaar worden.

 Ook wanneer je niet zwanger bent, maar bijvoorbeeld overstapt van anticonceptie, kunnen deze pigmentvlekken ontstaan. Je hormoonhuishouding is op dat moment uit balans.

Pigment tijdens de zwangerschap ontstaat meestal in het tweede en derde trimester. Soms verdwijnen deze vlekken weer enkele maanden na de bevalling, maar helaas komt het vaker voor dat ze zichtbaar blijven. De voorkeurslocatie van melasma (zwangerschapsmasker) is het voorhoofd, haargrens, jukbeenderen, rondom ogen en op de kin. 

Naarmate je ouder wordt, worden pigmentvlekken meer zichtbaar. Deze pigmentvlekken noemen we ook wel Lentigo Solaris (ouderdomsvlekken). Ze ontstaan vaak op lichaamsdelen die regelmatig zijn blootgesteld aan de zon (bijvoorbeeld gezicht, handen, decolleté en armen). Ze worden geactiveerd doordat de huid zich heeft moeten beschermen tegen de zon (of zonnebank), waardoor de pigmentcellen beschadigd zijn.

De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel. Het hormoon progesteron zorgt weer voor het behoud van bestaand collageen. Door de snelle daling van de hoeveelheid hormonen aan het begin van en in de menopauze merken veel vrouwen dat hun huid ineens snel veroudert: de huid wordt dunner en heeft minder volume, rimpels worden ineens dieper. Studies hebben aangetoond dat tot 30% van het huidcollageen verloren gaat in de eerste 5 jaar van de menopauze. Collageen kun je zien als de bouwstenen van de huid, het houdt de huid stevig en elastisch. Wanneer dit collageen afneemt, verslapt de huid en ontstaan rimpels. Het is dus niet heel gek dat vrouwen tijdens en na de overgang merken dat hun huid opeens snel veroudert. Bovendien daalt de productie van oestrogeen al eerder; vanaf het 40ste levensjaar

Soms is overbeharing erfelijk. In de ene familie zijn de mensen nu eenmaal behaarder dan in de andere familie. Soms neemt de overbeharing extremere vormen aan. Wie last heeft van overbeharing, krijgt hier meestal last van tijdens de puberteit. Door het hormoon dihydrotestosteron groeien er donkerdere en dikkere haren uit de haarzakjes van een persoon met overbeharing. Vrouwen met hirsutisme hebben last van een vorm van overbeharing waarbij de haren volgens het mannelijke beharingspatroon groeien. Bij een verhoogde androgenen- of testosteronspiegel, zitten er teveel mannelijke hormonen in het bloed van deze vrouwen. Dit wordt meestal veroorzaakt door overproductie van mannelijke hormonen in de eierstokken of bijnierschors. Bij PCOS (het polycysteus ovarium syndroom) zijn de eierstokken vergroot. Er zitten vaak verschillende cystes op de eierstokken, die niet werken zoals zou moeten. Dit gaat vaak gepaard met meer acné, vettige haren, aankomen en een onregelmatige menstruatie. Soms zorgt medicijnen die mannelijke hormonen bevat (meestal corticosteroïd- en adrogeenpreparaten), voor overbeharing. Dit komt echter zelden voor.

Rosacea is een chronische, veel voorkomende huidaandoening. Ongeveer 3 tot 4% van de bevolking heeft er mee te maken. Opvallend is de roodheid die meestal op beide wangen zichtbaar is. In verdere stadia kunnen bloedvaatjes uitzetten (couperose), papels en pustels verschijnen. Uiteindelijk kan er rhinophyma ontstaan. Hierbij gaat de neus vervormen.

De huidaandoening kan sterk van invloed zijn op de kwaliteit van leven, mede omdat het primair in het gezicht plaatsvindt. Hierdoor brengt deze huidaandoening vaak ook psychologische gevolgen met zich mee. Mensen met rosacea kunnen zich beperkt voelen in het maken van afspraken en tijdens hun sociale contacten. Ook kan het zelfvertrouwen afnemen. Een behandeling waardoor de ernst van rosacea duidelijk afneemt kan de kwaliteit van leven duidelijk verbeteren.

De mate van rosacea kan verschillen, van mild tot matig en ernstig. De mate varieert met het aantal papels en pustels en de mate van roodheid.
Tijdens de menopauze merken sommige vrouwen een vereregering van hun klachten. Mogelijk hangt dit samen met “opvliegers”.

Reactie plaatsen

PRAAT EROVER

BELANGRIJK IS GERICHT ADVIES TE KRIJGEN VAN EEN GESPECIALISEERD HORMOONTHERAPEUT DIE VANUIT ERVARINGSDESKUNDIGHEID JE ZULT BEGRIJPEN EN EEN VOORBEELD VOOR JE KAN ZIJN DAT ER OP EEN NATUURLIJKE MANIER IETS AAN TE DOEN IS.