In een wereld vol complexiteit en hectiek zijn onze hersenen ware wonderen. Ze verwerken informatie uit onze omgeving en zetten deze om in emoties en gedrag, een prachtig systeem dat ons helpt om onze dagelijkse realiteit te navigeren.
ONS COMPENSATIE GEDRAG HEEFT INVLOED OP HET ERVAREN VAN PLEZIER
Maar te midden van deze complexiteit kunnen we soms vervallen in ongezonde gewoonten, ondanks onze kennis over wat goed is voor onze gezondheid. We grijpen naar snelle oplossingen zoals medicijnen, waardoor we de oorzaak van onze klachten uit het oog verliezen en slechts tijdelijke verlichting vinden. Dit kan leiden tot ontregeling van onze genen, waardoor we ons nog slechter voelen en ongezonde compensatiemechanismen gebruiken, zoals troostvoeding of alcohol.
Het endorfine-systeem, dat als een meesterlijk dirigent fungeert, speelt hierin een cruciale rol. Het staat bovenaan de hiërarchie van zelfherstelmechanismen en heeft invloed op elk facet van ons welzijn, van onze fysieke gezondheid tot onze emotionele balans.
NATUURLIJKE PIJNSTILLERS
Laten we eens dieper ingaan op dit fascinerende endorfine-systeem. Endorfines, ook wel bekend als onze natuurlijke pijnstillers, worden geproduceerd in de hypofyse – een klein maar machtig orgaan in onze hersenen. Ze komen tevoorschijn bij lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, beloning, liefde en zelfs tijdens een orgasme. In momenten van ontspanning en rust nemen endorfines het over, en hun aanwezigheid speelt een essentiële rol in ons lichaam.
Dit systeem van beloning en anti-beloning strekt zich uit tot elke cel in ons lichaam en is verweven met al onze activiteiten, van denken en voelen tot bewegen en handelen. Neurotransmitters fungeren als boodschappers die communiceren tussen onze miljarden neuronen in de hersenen. Alles wat we consumeren – van voedsel tot ervaringen – beïnvloedt onze neurotransmittersystemen, zoals dopamine, endorfine, GABA en serotonine.
OVERWINNEN VAN ZIEKTEN EN PLEZIER ERVAREN
Het endorfine-systeem is de spil waar alles om draait. Het bevordert niet alleen ons overleven en fysieke welzijn, maar ook onze emoties, empathie, motivatie en zelfs ons immuunsysteem. Het heeft een regulerende rol in het voorkomen en overwinnen van ziekten, en het is van onschatbare waarde voor onze kwaliteit van leven.
Helaas staat dit prachtige systeem in onze moderne westerse samenleving onder druk. Stress, gebrek aan beweging, ongezonde voeding en verslavingen zetten het endorfine-systeem onder spanning. Ons verlangen naar onmiddellijke bevrediging, aangedreven door sociale media en consumptiegedrag, kan leiden tot een overbelasting van dit systeem, waardoor we ons vermogen om plezier te ervaren verliezen.
HANDREM
Het belang van dit systeem kan worden vergeleken met een handrem op een fiets. We hebben de handrem nodig om veilig te stoppen, maar als we die voortdurend ingedrukt houden tijdens het fietsen, vermindert dit onze snelheid en slijt de rem. Zo ook met het endorfine-systeem – het juiste evenwicht is essentieel voor een gezond en gelukkig leven.
Gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om ons endorfine-systeem te ondersteunen en te beschermen. Het vermijden van factoren die het systeem uitputten, het zorgen voor voldoende aminozuren en co-factoren voor neurotransmitterproductie, het waarborgen van voldoende zuurstof, rust en gehydrateerd blijven – dit alles draagt bij aan een optimaal functionerend endorfine-systeem.
Tips:
Let op factoren die het systeem uitputten:
> Dé Positieve Vermijding van 3 stille bedreigingen: Exorfinen (granen), Suikers en Transvetten
> Verminder Alcohol, Overgewicht en gebruik van Glutamaat
Glutamaat kan als smaakversterker toegevoegd zijn aan producten en zorgt voor een hartige smaak. Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625).
Brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers en kruiden bevatten Glutamaat.
Op het etiket van het product staat glutamaat aangegeven met de volgende E-nummers, namen of synoniemen: E620; Glutaminezuur of synoniemen: L-Glutaminezuur, L-α-aminoglutaarzuur E621; Mononatriumglutamaat of synoniemen: Natriumglutamaat, MSG, ve-tsin E622; Monokaliumglutamaat of synoniemen: Kaliumglutamaat, MPG E623; Calciumdiglutamaat of synoniem: Calciumglutamaat E624; Monoammoniumglutamaat of synoniem: Ammoniumglutamaat E625; Magnesiumdiglutamaat of synoniem: Magnesiumgluconaat
> Vermijd zoveel mogelijk:
Computerspelletjes
Negativiteit op nieuws
Toxische relaties
Psychofarmaca
Paracetamol
Opiaatpijnmedicatie
Nicotine
Anti-conceptiepil
> Zorg voor voldoende inname van aminozuren de co-factoren voor de aanmaak van de neurotransmitters:
Voedingsbronnen Neurotransmitters:
Dopamine: Voedingsbronnen van tyrosine, het aminozuur voor de aanmaak van dopamine, zijn: vis, eieren, vlees, kaas, melk (-producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten.
Serotonine: Serotonine kan in de hersenen alleen maar aangemaakt worden uit tryptofaan of 5-HTP. Tryptofaan is een voorloper van 5-HTP, wat weer een voorloper is van serotonine. Uit onderzoek blijkt dat 5-HTP makkelijker de bloed-hersenbarrière passeert dan tryptofaan. Voedingsbronnen van tryptofaan zijn onder meer: bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen.
GABA: Voedingsbronnen van GABA zijn onder meer: broccoli, groene groenten (spinazie), zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien, scharreleieren.
> Zorg voor voldoende zuurstof
Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau beginnen hersencellen af te sterven.
> Zorg voor meer rust
Ga voor Shinrin-Yoku (Bosbaden) het bevordert de aanmaak van serotonine en GABA. En kies voor een circadiane ritme, het bevordert je slaap en waakritme en versterkt je immuunsysteem.
> Voorkom Uitdroging
Drink voldoende water. Water is absoluut essentieel voor een gezond brein. Het speelt namelijk een rol in zo’n beetje elke chemische reactie die in ons brein plaatsvindt. Zo helpt water bij de vorming van eiwitten, het absorberen van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalproducten. Ook is water onmisbaar voor de energieproductie. Vandaar dus dat we meteen last krijgen van vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen als we niet genoeg drinken. Daarbij krimpen onze hersenen als we ouder worden. Dat is een natuurlijk proces, maar structurele uitdroging versnelt het wel. Met mogelijk mentale stoornissen zoals verwardheid als gevolg. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 1,5 tot 2 liter vocht per dag de prestatie van onze hersenen met wel 30% kan verbeteren.
Laten we bewust streven naar een gezonde levensstijl en een weloverwogen benadering van ons welzijn. Het endorfine-systeem is een kostbaar geschenk dat we moeten koesteren. Ik nodig je uit om deze tips toe te passen in je leven, op je eigen tempo en zonder stress. Stap voor stap, met geduld en vastberadenheid, kunnen we ons endorfine-systeem revitaliseren en genieten van een leven vol gezondheid, geluk en energie.
Met warme groeten,
Anita Admiraal Hormoondeskundige
Wil je meer weten over de werking van het Endorfinesysteem? Wellicht is de bijscholing van deskundige Dr. Anne-Mieke Omtzigt dan iets voor jou?