JIJ BENT EEN
NEUTRAAL TYPE

Jij hebt tussen de 42 en 58 punten behaald met deze test. 

Lees hieronder verder wat je kunt doen.

Zet vandaag jouw eerste stap naar meer balans.

Soms komt het voor dat iemand problemen ondervindt bij het invullen van de vragenlijst. Het beantwoorden van sommige vragen is bijvoorbeeld moeilijk als u in ploegendienst werkt, als u niet werkt, of als uw tijdstip van naar bed gaan erg laat is. Uw antwoorden kunnen beïnvloed zijn door ziekte, of door gebruik van medicatie. Als u twijfel hebt over de betrouwbaarheid van uw antwoorden, dan is onderstaand advies ook niet betrouwbaar.


Eén manier om de betrouwbaarheid te controleren is om te zien of uw ochtend-avondtype score ongeveer overeenkomt met de inslaap- en ontwaaktijden zoals die hier zijn weergegeven:

null
Als u over het algemeen vroeger in slaap valt dan 21:00 u of later dan 3:00 u, of als uw normale tijdstip van wakker worden vroeger is dan 4:00 u of later dan 11:30 u, dan wordt u aangeraden advies te vragen aan een hormoontherapeut die lichttherapie kan voorschrijven om u effectief te behandelen. Wij gebruiken de ochtend-avondtype score om het antidepressieve effect van lichttherapie te verbeteren. Hoewel mensen over het algemeen goed reageren op een antidepressieve behandeling met licht als zij dit geregeld ’s morgens nemen, 30 minuten 10.000 lux wit licht), is dit meestal niet de best mogelijke reactie. Als uw “interne klok” is verschoven ten opzichte van de externe tijd (zoals indirect wordt bepaald met behulp van uw ochtend-avondtype score), dan is het nodig het tijdstip van uw lichttherapie aan te passen. De tabel hieronder toont de aanbevolen starttijd voor lichttherapie voor een breed scala aan ochtend-avondtype scores. Als uw score buiten deze range valt (erg laag, of erg hoog), dan zal de hormoontherapeut aangepaste lichttherapie voorschrijven om u effectief te behandelen.

null

Als u over het algemeen langer dan 7 uur slaapt per nacht, dan zult u iets vroeger op moeten staan dan normaal om het effect te bereiken – maar u zult zich beter voelen als u dat doet. Sommige mensen compenseren het door vroeger naar bed te gaan, anderen voelen zich goed bij de kortere slaap. Als u over het algemeen korter slaapt dan 7 uur per nacht, dan kunt u uw huidige ontwaaktijden aanhouden. Als blijkt dat u uit uzelf meer dan 30 minuten vroeger wakker wordt dan de starttijd van uw lichttherapie sessie, dan moet u proberen uw lichttherapie sessie naar een iets later tijdstip te verschuiven. Voorkom dat u uw lichttherapie sessie eerder start dan de aanbevolen tijd, maar als u zich verslaapt (door de wekker heen slaapt) dan is het beter de sessie later te starten dan om hem over te slaan.


Bij ons aanbevolen lichttherapie schema voor avondtypes – zeg 8:00 u voor iemand met een ochtend- avondtype score van 30 – kunnen problemen ontstaan om op tijd op het werk te komen. Echter de lichttherapie sessie vroeger starten zal waarschijnlijk niet helpen. Zodra u echter verbetering bemerkt op het aanbevolen tijdstip, kunt u beginnen met de lichttherapie per dag 15 min op te schuiven naar een vroeger tijdstip, om zo uw interne klok beter af te stemmen op de door u gewenste slaap-waak cyclus en uw werkschema.


Het persoonlijk advies dat wij u hier geven is gebaseerd op een groot klinisch onderzoek bij patiënten met winterdepressie (seizoensgebonden depressie) aan de Columbia University Medical Center in New York. Patiënten die de lichttherapie te laat in de ochtend kregen ervaarden slechts de helft van de verbetering vergeleken met zij die lichttherapie kregen rond het hierboven aangegeven tijdstip.


Deze richtlijnen gelden niet alleen voor patiënten die lijden aan winterdepressie, maar kunnen ook behulpzaam zijn bij de behandeling van niet-seizoensgebonden depressie, voor het verminderen van problemen met inslaap vallen op de gewenste tijd (insomnie), en voor het verminderen van de neiging zich te verslapen in de ochtend.


Ons advies dient alleen als een algemene richtlijn voor nieuwe gebruikers van lichttherapie. Er zijn vele individuele factoren mogelijk die maken dat een ander schema of dosis licht (intensiteit, duur) wenselijk is. Iedereen die lijdt aan een klinische vorm van depressie wordt geadviseerd lichttherapie alleen onder toezicht van een arts toe te passen.
Referentie: Terman M, Terman JS. Light therapy for seasonal and nonseasonal depression: efficacy, protocol, safety, and side effects. CNS Spectrums, 2005;10:647-663. (te downloaden op www.cet.org) Copyright © 2008, Center for Environmental Therapeutics, www.cet.org. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag alleen zonder toestemming gecopieerd worden voor persoonlijk gebruik. Gebruik of verspreiding door commerciële instellingen is niet toegestaan. 1 Sommige vragen en antwoorden zijn gewijzigd ten opzicht van de oorspronkelijke vragenlijst (Horne and Östberg, 1976) om beter aan te sluiten bij de Nederlandse spreektaal. Sommige antwoorden zijn vervangen om een continue tijdschaal te creëren. Nederlandse versie door Gordijn MCM, Afdeling Chronobiologie, Centrum voor Levenswetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen, Nederland. Mei 2009 versie.

Heb je last van stress, prikkelbaarheid, slechte nachtrust, lage energie of overgewicht?

hormonen

Verdiep je dan eens in het circadiane ritme.

De term circadiane is afgeleid van het La2n "circa diem" wat "ongeveer een dag"betekent. De functies van uw circadiane ritme zijn gebaseerd op het deel van de hersenen dat bekend staat als de hypothalamus. In de hypothalamus bevindt zich een groep cellen die bekend staat als de suprachiasmatische kern (SCN), die verbonden is met oogzenuwen die veranderingen in licht waarnemen.


De SCN is ook verantwoordelijk voor het reguleren van veel lichaamsfuncties die draaien om de 24-uurscyclus , waaronder: Lichaamstemperatuur, Hartslag, Bloeddruk en Hormoonafgifte. We noemen dit de biologische klok.

Hormonen

De klok regelt belangrijke functies zoals ons gedrag, onze hormoonspiegels, onze slaap, onze lichaamstemperatuur en ons metabolisme. Wanneer onze interne biologische klok tijdelijk niet afgestemd is op onze omgeving, dan voelen we dat: vliegen we bijvoorbeeld naar een andere tijdzone, dan hebben we last van een jetlag. Er zijn ook aanwijzingen dat een chronische ontregeling van onze levensstijl en onze interne klok verband houdt met tal van ziektes.

€67,-

Wetenschap voor slechts: €67

Hormoon Community Nederland, ging een samenwerking aan met Marijke Gordijn, wetenschapper en directeur van chrono@work. Samen besloten we via ons platform meer mensen te kunnen bereiken en het belang van het circadiane ritme kenbaar te maken.


Dr. Marijke Gordijn is directeur van Chrono@Work en werkt als gastmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gordijn houdt zich bezig met de invloed van ons dag- en nachtritme op onze psychische en fysieke gezondheid. In haar onderzoek bekijkt ze op welke manieren voeding, slaap en licht ons welzijn kunnen bevorderen. Essentieel daarvoor is dat mensen zowel rekening houden met het tijdstip van de dag als luisteren naar hun persoonlijke biologische klok. Om haar kennis over het dag- en nachtritme van de mens door te voeren in de maatschappij richtte Gordijn in 2012 Chrono@Work op. Dit bedrijf heeft als doel om te helpen voorkomen dat mensen in de huidige maatschappij te maken krijgen met een verstoord 24-uursritme. Middels trainingen, advies, onderzoek en innovaties ondersteunt dit bedrijf werkgevers, onderzoekers en professionals in de zorg.

Zij legt in deze video-les uit wat Chronobiologie is.

De Biologische klok en invloed van licht. Slaapregulatie Individuele verschillen – Chronotypes. Verstoringen en wat zijn de gevolgen van een Sociale jet lag, Tijdzones & Zomer – en wintertijd, onregelmatige werktijden en geeft Praktische tips voor de opvang van goed licht! Aanmaak van Melatonine en het voordeel van Time restricted eating.


Investering: € 69

  • Onbeperkt toegang tot de video
  • Volledige Presentatie hand-out
  • Zelftoetsing
  • Certificaat KTNO

Zet vandaag jouw eerste stap naar meer balans.

Klik hieronder om direct toegang te krijgen.

Je verbetert je fysieke, mentale én emotionele gezondheid in korte tijd. Hierdoor voel je je weer sterk en gezond en kun jij dat wat je écht leuk vindt, vol energie doen.