Vegetarisch koken kan voor sommigen een uitdaging zijn. Deze weken is bij het koude weer een stampot op tafel meer dan welkom! En de rookworst of speklappen zullen wij bij deze heerlijke bietenstamppot met geitenkaas zeker niet missen! Het gerecht heeft een lekker bittertje door het donkere bier wat er aan toegevoegd is.
INGREDIËNTEN BIETENSTAMPPOT
- 100 ml donker bier
- 1 el donkere basterdsuiker
- 0,25 tl kaneel
- 100 gram rozijnen
- 1,5 kilo kruimige aardappelen
- 1 kilo gekookte rode bieten
- 4 el bloem
- 9 el paneermeel
- 2 eieren
- 300 gram Hollandse belegen geitenkaas (plat stuk)
- 3 el olijfolie
- 75 gram rucola
BEREIDING BIETENSTAMPPOT
- Verwarm in een steelpan het bier met de basterdsuiker en de kaneel. Neem de pan van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat ze afgedekt minstens 30 minuten wellen.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
- Snijd de bieten in stukken, voeg ze halverwege de kooktijd aan de aardappelen toe en kook ze samen verder tot de aardappelen gaar zijn.
- Strooi de bloem en het paneermeel elk op een bord. Klop de eieren los in een diep bord.
- Snijd de kaas in plakken van 7-8 mm dikte. Druk de plakken een voor een aan beide kanten in de bloem. Haal ze door het ei en vervolgens door het paneermeel. Haal ze nogmaals door het ei en het paneermeel voor een goed gesloten paneerlaag.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de plakken geitenkaas in 5 minuten aan beide kanten goudbruin en krokant.
- Giet intussen de groenten af; vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen en bieten met een scheut kookvocht – ook lekker: gebruik het welvocht van de rozijnen – tot een smeuïge stamppot.
- Laat de rozijnen uitlekken. Schep de uitgelekte rozijnen met de rucola door de stamppot en breng op smaak met
zout en peper. - Schep de stamppot op 4 borden. Leg er de geitenkaas op.
- TIP
- Je kunt in plaats van donker bier ook port gebruiken!
- Inspiratie: Janneke Philippi