Onvruchtbaarheid bij Mannen

Volgens recent onderzoek gaat het niet al te best met de mannelijke vruchtbaarheid, berichtte Nieuwsuur vorige week. Mooi dat de Volkskrant dit onder de aandacht brengt: Mannen produceren volgens sommige experts zo weinig spermacellen, dat er zelfs sprake is van een ‘sperma-dip’. De boosdoeners zijn volgens een recente studie vervuilende plastics en andere stoffen die mannelijke hormonen verstoren. Daardoor is sinds de jaren zeventig de spermaconcentratie zowat gehalveerd van 90 miljoen cellen naar zo’n 50 miljoen, zo concludeert de Israëlische onderzoeker Hagai Levine. Op televisie spreekt hij van een ‘dramatische daling’ die sinds het jaar 2000 versnelt. Artikel Volkskrant

In het Generation R-onderzoek van het Erasmus MC, waarvoor Dohle samen met andere onderzoekers kinderen volgde van de baarmoeder tot in de latere jeugd, beginnen jongens wier moeders meer zijn blootgesteld aan hormoonverstorende plastics, zoals bisfenol-A uit plastic drinkbekers en eetbakjes, gemiddeld eerder aan de puberteit. Dohle nuanceert meteen dat dat geen link met de spermaconcentratie bewijst, maar de kans is er wel. Ongeacht de discussie is het niet zo dat vruchtbaarheidsklinieken een opmerkelijke stijging zien van onvruchtbare mannen. Wat ook telt is een gezonde leefstijl, zegt D’Hauwers. ‘Je hoeft niet veganistisch te leven of elke druppel alcohol te laten staan. Maar beweeg voldoende, rook niet en volg de belangrijkste gezondheidsadviezen op. Dat heb je zelf in de hand.’

Wat zijn nou die Hormoonverstoorders?

Per seconde worden er zon 310 kilo chemische stoffen in het milieu (water, de lucht en bodem) gedeponeerd. Geschat wordt dat zo’n 65 kilo hiervan kankerverwekkende eigenschappen bevat. Ze zijn afkomstig uit vooral de industrie, farmacie en landbouw. Het gros van deze chemische stoffen is zo gemaakt dat ze moeilijk afbreekbaar zijn door het milieu. Op deze website pagina Hormoonverstoorders gaan we vooral in op de EDC’s/ Endocrine Disruption Chemicals.  Al deze stoffen kunnen via ons grondwater, de lucht, ons water, onze huidverzorgingsproducten en onze voeding in ons lichaam terechtkomen. Een groot deel van deze stoffen valt onder de groep van de hormoonverstorende xeno-oestrogenen. Van ongeveer 800 stoffen is uit onderzoek gebleken- of is er een sterke verdenking- dat ze een hormoonverstorende werking hebben. We weten niet of er veel meer van deze stoffen zijn omdat ze lang niet allemaal zijn onderzocht. Omdat de hoeveelheid chemische stoffen in ons milieu nog steeds stijgt is het belangrijk om er iets van te weten. En te kijken wat je zelf kunt doen om je er zo goed mogelijk tegen te beschermen.

Veel van EDC's worden  onder xeno-oestrogenen geschaard.

Xeno-oestrogenen worden moeizaam door onze lever afgebroken waardoor oestrogeen dominantie op de loer ligt. Een overmaat aan deze oestrogenen wordt in vetweefsels (borsten, prostaat, hersenen, buikvet en lever) opgeslagen waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Een groot deel van hormonaal gerelateerde gezondheidsklachten zoals overgewicht, onvruchtbaarheid, depressie, PMS, auto-immuunziektes, Prostaatklachten en verminderde energie en Libido liggen hieraan ten grondslag.

Is een samenleving zonder mogelijk?

De verantwoordelijkheid voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren wordt meestal bij de ouders en bij de kinderen zelf opgelegd. Maar als individu heb je geen impact op bijvoorbeeld de samenstelling van producten en voeding, de lucht- en waterkwaliteit. Daarnaast zijn de huidige normen afgesteld op volwassenen. De limieten van wat kinderen aankunnen, worden systematisch overschreden.

We worden niet alleen als volwassenen aan chemicaliën blootgesteld als nooit tevoren. Een baby wordt met 300 verschillende chemische stoffen in zijn lichaam geboren, afkomstig van de moeder! Chemische stoffen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze komen voor in allerlei producten die ons leven comfortabel maken. Niettemin baren de chemische stoffen met hormoonverstorende eigenschappen, de zogenaamde EDC's, ons grote zorgen. Hormoongerelateerde ziekten en stoornissen, vervroegde pubertijd, hormonale kankers, vruchtbaarheidsproblemen, maar ook obesitas en leerstoornissen komen voor.

Al in 1995 trokken wetenschappers aan de alarmbel. De moeilijkheid is dat we de hele dag blootgesteld worden aan EDC's via lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, het water wat we drinken en de vele consumentenproducten die we dagelijks gebruiken en die zich in ons lichaam opstapelen. Tevens kan een cocktail van EDC's de negatieve effecten versterken. EDC's kunnen zelfs in een hele kleine dosis het hormonale systeem uit evenwicht brengen en zo tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid leiden en zelfs gevolgen hebben op volgende generaties.

Kunnen we al die stoffen vermijden?

We kunnen de schadelijke effecten ervan tot een minimum proberen te beperken. Stap één is bronbeperking: Vermijd dat schadelijke stoffen aanwezig zijn in je huis.

TIPS:

  • Rook niet binnen
  • Vermijd luchtverfrisser, geur-kaarsen en wierook
  • Ruim keukenafval direct op en maak het huis geregeld schoon met schoonwater, zonder chemische schoonmaakmiddelen
  • Ventileer regelmatig en reinig de ventilatiesystemen in je huis
  • Gebruik geen cosmetische of verzorgende producten met toegevoegde chemische geuren en Parabenen en let op verpakkingen met BHA, BPA, EHMC.
  • Vermijd kleding met prints van kunststof of label 'niet strijken', dit bevat perfluorkoolstoffen
  • Vermijd kleding met label 'geurvrij', dit wijst op een antibacteriële stof en dit bevat de schadelijke stof Triclosan
  • Was nieuwe kleding of beddengoed voor je het gebruikt met een wasmiddel met een Ecolabel
  • Vermijd de schillen van citrusvruchten of was deze goed af. Deze zijn ondergedompeld in gif.
  • Was groenten en fruit, vanwege resten bestrijdingsmiddelen
  • Vermijd E-nummers in kant en klare voedingsmiddelen E320 en E321
  • Vermijd voeding verpakt in plastic, waarvan de chemische stof in het voedsel trekt.
  • Vermijd chemische stoffen voor onkruidbestrijding in de tuin, tegen mieren, slakken en muizen of ander ongedierte.
  • Vermijd zoveel mogelijk BPA, wat voornamelijk gebruikt wordt voor productie van kunststoffen, tafelbestek, drinkbekers en drinkflessen, fopspenen, goedkope babyflessen, blikjes van eten en drinken, kassabonnetjes, speelgoed.
  • Verdiep je eens in deze materie Pesticideaction network, SIN listRIVM