Vaak helpt het om erover te praten, met je huisarts, maar ook met familie of vrienden. Leg hen uit hoe je je voelt en wat een depressie betekent.
Je gaat misschien negatief over jezelf denken. Teleurstelling, verdriet en woede kunnen dat negatieve gevoel versterken. Bespreek je gevoelens. Het verwerken van dergelijke emoties vraagt tijd. Stel jezelf geen te hoge eisen, bijv. dat je snel moet herstellen of je werk op een normale manier moet kunnen uitvoeren. In het begin richt je je best op de eenvoudige, praktische taken van het dagelijks leven. Stel haalbare doelen.
Probeer regelmaat in je leven te houden door op vaste (normale) tijdstippen naar bed te gaan, op te staan en te eten.
Drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Het verdooft de negatieve gevoelens kortstondig, maar staat een goed herstel op lange termijn in de weg.
Zoek afleiding in activiteiten die je prettig of ontspannend vindt. Blijf niet alleen thuis zitten. Buitenlucht en beweging kunnen je al snel een beter gevoel geven.
Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen, lopen of andere sporten. Drie keer per week een halfuur bewegen zou je kunnen helpen om je minder depressief en meer fit te voelen. Kies een sport die je leuk vindt.
Als je last hebt van slaapstoornissen, kan regelmatige lichaamsbeweging je helpen om een goede nachtrust terug te winnen.
Probeer als het kan (deeltijds) te blijven werken, bijv. twee halve dagen per week. Bespreek dit eventueel met je bedrijfsarts.
Wat kan je een therapeut doen?
Bij lichte en matige depressie wordt een behandelingsplan opgesteld met een dagstructuur en activiteitenplan, ondersteund door persoonlijke begeleiding. De voorkeur gaat hierbij uit naar cognitieve gedragstherapie, waarbij de nadruk ligt op het wijzigen van gedragspatronen. Het doel is om opnieuw zinvolle activiteiten uit te voeren volgens een vaste planning. Op die manier word je uit de lusteloosheid en de depressie gehaald en krijg je opnieuw interesse in gewone dagelijkse activiteiten, zodat je er weer van leert genieten.
Bij lichte tot matige depressie is doorgaans geen medicatie nodig. Omdat sommige personen met depressie veel last hebben van angst- en slaapstoornissen, wordt af en toe in het begin van de behandeling, en voor een korte periode, kruiden voorgeschreven.