SYMPTOMEN
SYMPTOMEN
Wat bijna niemand weet, of waar door te weinig artsen rekening mee wordt gehouden, is dat de overgang al tien jaar voor de laatste menstruatie begint.
Die datum ligt in het lichaam vast. Het vrouwenlichaam heeft een X-aantal eitjes, het weet wanneer de voorraad op begint te raken. Terwijl je nog volop menstrueert, kun je al overgangsklachten vertonen omdat je oestrogenen afnemen.
De bekendste zijn opvliegers, nachtelijke zweetbuien, pijn bij het vrijen en minder zin in vrijen. Daarnaast is er nog een grote waslijst aan aspecifieke klachten zoals vergeetachtigheid, een kort lontje en migraine. Circa 35 procent van het ziekteverzuim onder vrouwen tussen de 45 en 60 jaar is terug te voeren op hormonale klachten. Je praat over honderdduizenden vrouwen per jaar. Je wilt niet weten hoeveel van deze vrouwen worstelen met hun klachten omdat ze geen doorverwijzing krijgen van de huisarts. Of je krijgt de pil of een andere dosis hormonen of je moet ermee leren leven.
Het is misschien wat kort door de bocht maar in de kern komt het erop neer. Vrouwen met klachten die neigen naar hormonale klachten worden zelden serieus genomen.
"Er wordt in de reguliere zorg te beperkt gekeken. ,” vindt Anne-Mieke Omtzigt, eigenaresse van Vrouw&Klinieken in Lelystad en docent bij Hormoon Community Nederland.
Als gynaecoloog predikt zij voor functionele geneeskunde ofwel voor een integrale aanpak.
,,Mijn consulten duren geen tien minuten maar een uur. Ik neem de tijd om te horen wat er speelt. Ik zoek naar de oorzaak van de verstoring. Waar komt die opgezette buik vandaan, die gespannen borsten of die depressie? Klachten worden in mijn opinie te weinig in samenhang bekeken. Het lesmateriaal in de reguliere geneeskunde vraagt dringend om een herschrijving.”
Het zijn overigens niet alleen vrouwen die last hebben van de overgang. Mannen gaan zodra zij hun vrouwen zien opknappen, vaak ook om hulp zoeken. Zij hebben last van een burn-out of een laag libido.
Anne-Mieke Omtzigt is niet tegen een anticonceptiepil of andere medicatie. "Als die nodig blijken te zijn om klachten te verhelpen, schrijf ik deze uit. Maar ik schrijf ze niet klakkeloos voor. Ik leg eerst verbanden. Als bijvoorbeeld blijkt dat de stress-as in het lichaam het niet meer kan bijbenen, en je pakt dat aan door middel van een dieet of supplementen of een combinatie van beide dan verdwijnen sommige klachten al naar de achtergrond. Dan zijn medicijnen niet nodig. Elk lichaam is anders, elke situatie is anders. Geen diagnose of behandeling is daarom hetzelfde.” Het is uiteindelijk therapeutisch werk.
Dit hoort erbij:
Dit hoort erbij:
Onregelmatige cyclus, korte cyclus, overmatig bloedverlies bij de menstruatie
Verlaagd libido en pijn bij het vrijen
Huilbuien en stemmingswisselingen
Nachtelijk zweten en opvliegers
Droge slijmvliezen in vagina, ogen en mond.