Het meten van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron is tijdens de overgangsjaren vaak misleidend, omdat de test een momentopname is terwijl de hormonen nog alle kanten op kunnen gaan.
Ons advies is jezelf eerst eens te controleren op je dagelijkse gewoonten.
Naast het aanhouden van een gezond voedingspatroon is het advies voor vrouwen van 50 jaar en ouder om dagelijks een vitamine D supplement te gebruiken. Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het kan het risico op botontkalking beperken. Daarnaast heeft vitamine D invloed op een goede spierwerking en een goede werking van het immuunsysteem.
Roken en het drinken van alcohol kan de oestrogeenproductie verder verlagen, waardoor de overgangsklachten verergeren. Het advies is daarom om niet te roken en geen alcohol te drinken (of in ieder geval zo min mogelijk).
Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen. Hierdoor kan de daling in spiermassa, als het gevolg van leeftijd, worden beperkt. Hoe hoger jouw spiermassa, des te meer energie jouw lichaam zal verbranden.
Het aanhouden van een gezonde leefstijl (voeding, niet roken, beweging) en het voorkomen van gewichtstoename zijn de beste waarborg tegen overmatige overgangsklachten. Voeding met een hoge glycemische lading is een killer voor je hormonen. Zorg voor een stabiele bloedsuiker om stemmingswisselingen te voorkomen of verminderen. De hamburgers, snacks en vruchtensappen dus even laten staan. Dit voorkomt tevens overgewicht. Met het verlagen van het vetpercentage voorkom je of herstel je laaggradige ontstekingen dit heeft een stabiliserend effect op de vrouwelijke hormonen.
Naast de voeding is ook de reductie van stress ontzettend belangrijk (cortisol kan de werking van progesteron verslechteren). Stress kan overgangsklachten verergeren, de overgangsklachten kunnen de slaap bemoeilijken en zo kun je in een negatieve spiraal terecht komen.
Beweging nadat je ontwaakt stimuleert je endorfinetysteem. Het z.g. rempedaal tegen de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Een bewezen wetenschappelijk bewijs is het volgen van het circadiaans ritme.
Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young kregen de Nobelprijs voor fysiologie van geneeskunde in 2017 voor hun ontdekkingen over de interne klokken en biologische ritmes die de meeste levende wezens besturen, inclusief de mens.
Hormonale homeostase vertoont periodieke schommelingen; het wordt nu duidelijk dat endocriene ritmes en circadiane ritmes nauw met elkaar verbonden zijn en dat de interne klok diep interageert met omgevingsfactoren om het interne evenwicht te behouden.
Wil je hier meer over weten? Volg dan een gratis webinar.
Naast deze basisaanpak die eigenlijk voor iedere leeftijd optimaal is, zijn er ook een aantal symptoombestrijders om in te zetten (op oestrogeen- en progesteronniveau), vooral wanneer de klachten zeer heftig zijn. Het verminderen van schommelingen in oestrogeen zijn op meerdere manieren te beïnvloeden met supplementen van licht naar zwaar. Doe dit altijd in overleg met een deskundige op het gebied van overgang en suppletie.
Door overtranspiratie tijdens de overgang ontstaan er een tekort aan belangrijke katalysatoren voor de aanmaak van hormonen.
Bepaalde kruiden, welke adoptogeen werken kunnen een goede ondersteuning bieden. Ook fyto-oestrogenen kunnen helpen, dit zijn plantaardige stoffen die op oestrogeen lijken, maar die een beduidend zwakkere werking hebben.
Los van bovengenoemde informatie, ben je waarschijnlijk op zoek naar praktische adviezen met betrekking tot het herstellen van je hormoonbalans. Want wat betekent bovengenoemde informatie nu precies voor jouw dagelijks leven? Wat kun je wel eten? En wat kun je beter niet eten? Daarvoor adviseer ik je om contact op te nemen met een hormoontherapeut. Zij kan met jou in gesprek gaan, jouw beweging- en voedingspatroon beoordelen en op basis daarvan op maat gemaakte adviezen geven.