SYPTOMEN
Een depressieve stoornis is een veelvoorkomende aandoening en treft ongeveer 8% van de bevolking. Het komt 1,5 tot 2 maal meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Een depressie kan je hinderen in je dagelijks leven, je bezigheden thuis, je vrije tijd of op je werk.
Vaak herken je de depressieve stemming niet zelf en kun je het lijden niet benoemen als een depressie. De mogelijke symptomen overlopen werkt vaak verhelderend.
Depressie is een psychische aandoening. De kernsymptomen van een depressie zijn een sombere stemming of een verlies van interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten. Deze symptomen manifesteren zich bijna dagelijks, gedurende het grootste deel van de dag.
Een depressie wordt volgens de ernst ingedeeld in een milde, matige en ernstige vorm. De arts bepaalt, op basis van zijn inschatting van de klachten en hun gevolgen, welke graad van depressie iemand heeft. Dit is niet altijd gemakkelijk. Er kunnen factoren meespelen zoals andere lichamelijke of psychische aandoeningen, medicatie, middelenmisbruik.
Er zijn ook bijzondere vormen van depressie, zoals een postnatale depressie, waarbij een vrouw na een bevalling depressief wordt; Een chronische depressieve stemmingsstoornis, een vorm van lichte tot matige, maar chronische depressie waarbij klachten ten minste twee jaar blijven aanhouden; Een winterdepressie, waarbij een persoon minstens twee jaar na elkaar in de herfst depressief wordt en in de lente weer opknapt; En psychotische depressie, waarbij het realiteitsgevoel verstoord en meestal onrealistisch pessimistisch is.
Een depressie is een aandoening die veel voorkomt. Het is niet iets om je voor te schamen of je schuldig over te voelen. Blijf niet zitten met sombere gedachten of andere psychische klachten, maar zoek hulp.
TWEE WEKEN VOOR DE MENSTRUATIE
somberheid en lusteloosheid, doodsgedachten
minder belangstelling, minder eetlust
minder goed concentreren
Beslissingen nemen kost meer moeite, ook al gaat het om iets eenvoudigs.
Je voelt je schuldig, overbodig of nutteloos.